Már idén összejöhet Szaúd-Arábia nagy dobása

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Miközben Szaúd-Arábia energiaminisztere egy interjúban közölte, már idén készek lennének tőzsdére vinni az olajóriás, Saudi Aramcót, Khalid Al-Falih hozzátette, a szaúdi állam elsődleges prioritása, hogy a legkedvezőbb időpontban hozzák tető alá a várva várt szuperüzletet.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia és az állami kézben lévő Saudi Aramco olajcég készen áll arra, hogy idén nyélbe üsse a cég egy részének tőzsdére vitelét, azonban a vállalat vezetői és az állam egyaránt azt tartja szem előtt, hogy mikor jön el a megfelelő pillanat az üzlethez – mondta a CNBC-nek Khalid Al-Falih szaúdi energiaminiszter.

Hozzátette,

a világ legnagyobb vállalataként számon tartott Aramco kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) akár már idén megvalósulhat,

de akár csúszhat is, ha későbbi időpontot látnak kedvezőbbnek a döntéshozók. A legfrissebb információk szerint a terv az, hogy a társaság papírjait első körben a helyi tőzsdén, a Tadawulon bocsátják piacra.

A szuperüzlet jövője

Tekintve, hogy korábban számos bizonytalanság volt az Aramco tőzsdére vitelével kapcsolatban, az új nyilatkozat legfontosabb eleme az, hogy Al-Falih egyértelműen kijelentette, a szaúdiak felkészültek arra, hogy akár már az idei év második felében összehozzák az üzletet. Mindazonáltal

az is fontos jelzés a piacok számára, hogy a vezetés nem pánikol az időzítéssel kapcsolatban, és készek megvárni a piac számára megfelelő időpontot.

Az IPO-val kapcsolatban az is világos, hogy bár először a szaúdi tőzsdén történhet meg, a cégnél régóta fontolgatják a külföldi piacra lépést, és képben van még London, New York, valamint Hongkong is.

Khalid al-Falih Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Ezzel együtt Al-Falih hangsúlyozta,

szabályozói szempontból semmi akadálya nincs az üzletnek,

az Aramco pedig már úgy állítja össze a 2017-es eredményeit, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi mércéknek is.

Orosz kapcsolatok

A miniszter mindemellett beszélt az Oroszországgal kialakított kapcsolatról is, ami egy ideje meghatározó, tekintve, hogy az OPEC és Oroszország között szoros együttműködés alakult ki az olajpiac normalizálása érdekében.

A legtöbbeknek jó az OPEC és szövetségeinek akciója Forrás: DreamsTime

Al-Falih kiemelte, hogy folyik az együttműködés és a tapasztalatcsere a két ország között, és tejesen reálisnak tartotta, hogy orosz vállalatok beruházzanak a szaúdi beszállítói láncokba.

Az Aramco kapcsán jelezte, az IPO nyitott lesz minden befektető felé,

és számítanak arra, hogy orosz tőke is részt fog venni az üzletben. Ez azonban egy vonalban lenne a nemzetközi befektetői közösség álláspontjával, hiszen a világ minden tájáról érdeklődnek az Aramco üzlet iránt.

Olajpiac stratégiák

Miközben az Aramco tőzsdére vitelén keresztüli tőkebevonás fontos eszköz Szaúd-Arábia számára annak érdekében, hogy diverzifikálja olajfüggő gazdaságát, Al-Falih az olajpiacról és az OPEC stratégiájáról is nyilatkozott.

Jelezte, az OPEC és szövetségeseinek kitermelés-csökkentő projektje

nemcsak Szaúd-Arábiának vagy Oroszországnak, de az amerikai palaolaj szektornak is kedvező.

Az OPEC tagjai és Oroszország legközelebb júniusban találkozhatnak, hogy megtárgyalják a stratégiát, amelynek alapja jelenleg az, hogy napi 1,8 millió hordónyi olajat visszatartanak a piacról, az árfolyam támogatása érdekében.

Kitartó együttműködés várható az olajpiacon Forrás: AFP/Ryad Kramdi

Hozzátette, júniusban át fogják tekinteni a piac kiegyensúlyozása érdekében meghatározott konkrét célokat, de kiemelte, még akkor sem akarnák a lovak közé dobni a gyeplőt, ha a piac teljesen normalizálódna. Ennek oka, hogy meglátásuk szerint az olajpiac gyorsan kizökkenhetne az egyensúlyinak tekintett állapotból.

Al-Falih egyébként a csütörtökön közzétett interjú ideje alatt az Egyesült Államokban tartózkodott, hogy más szaúdi tisztségviselők társaságában szorosabbra fűzze a viszonyt az USA-val, illetve további befektetési lehetőségekről tárgyaljon.