Nagyon megtréfálhatja a világot Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Miközben a globális befektetői közösség azt találgatja, mikor és hol viszi tőzsdére Szaúd-Arábia az Aramco olajóriást, a vezetés végül úgy dönthet, inkább otthon kezdik meg a részvénykibocsátást, és csak később lépnek ki a nemzetközi porondra.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábiában léphet először tőzsdére a szaúdi állami kézben lévő Aramco olajcég, és majd csak később nézhet szembe a vállalat a nemzetközi részvénykibocsátás bonyolult folyamataival. A történelem várhatóan legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása (IPO) ázsiai magánbefektetők bevonásával jöhet létre – írja a CNBC.

Ez a forgatókönyv egyelőre csak egy lehetőség, azonban már korábban is voltak hírek azzal kapcsolatban, hogy

a jelenlegi világgazdasági környezet megnehezítheti Szaúd-Arábia helyzetét a nemzetközi tőkebevonás során.

A Saudi Aramco tőzsdére vitele pedig kiemelten fontos az olajhatalom számára, mivel az ország vezetése elkötelezte magát a gazdaság diverzifikálása mellett.

Bizonytalan üzlet

Bár a szaúdi kormány csupán az Aramco egy részét vinné tőzsdére, mégis abban reménykednek, hogy a cég 5 százalékának piaci értékesítése 100 milliárd dollárt hozhat. Ezzel együtt az időzítés is elég bizonytalan, és

most úgy tűnik 2019-re is átcsúszhat az üzlet, noha eredetileg idén akarták nyélbe ütni az IPO-t.

Az Aramco hivatalos kommunikációja továbbra is az, hogy a részvénykibocsátás sínen van.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Jóllehet sokak szerint a hazai tőzsde (Tadawul) egyelőre nem lenne előnyös az Aramcónak, van egy tényező, amely mégis az otthoni piac malmára hajthatja a vizet. Ez pedig az, hogy

a várakozások szerint Szaúd-Arábia júniusban megkapja a feltörekvő piaci minősítést az MSCI-tól,

aminek következtében jelentős mennyiségű nemzetközi tőke érkezhet az ország piacaira, ahogy a befektetők felveszik az országot a portfólióikba.

Miközben a Reuters információi szerint 50 százalék esély van a hazai tőzsdére lépésre, és a nemzetközi IPO kihagyására, egyes források szerint a vállalat célja az, hogy behúzza a részvénykibocsátást otthon és a nemzetközi terepen egyaránt.

A nagy verseny

Mindenesetre igen izgalmas időszak áll a potenciális befektetők előtt az Aramco üzletével kapcsolatban. A nemzetközi tőzsdék közül ugyanis egyelőre London, Hongkong és New York is képben van. A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman éppen a jövő héten utazik az Egyesült Államokba, és

Donald Trump amerikai elnök már világossá is tette, örülne annak, ha az Amarco nemzetközi részvénykibocsátására New Yorkban kerülne sor.

Nem mindenkinek tetszik azonban az amerikai tőzsdére lépés ötlete. Szaúd-Arábia energiaminisztere, Khalid Al-Falih ugyanis úgy látja, számos kockázattal járna egy New York-i üzlet, tekintve a felmerülő kötelezettségeket, illetve a peres ügyeket, melyeket például New York városa folytat más olajtársaságokkal szemben.

Hamarosan az Egyesült Államokba utazik a szaúdi koronaherceg Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Egyes banki elemzők szerint azonban az Aramco hazai tőzsdére vitele erősen problematikus lehet, mivel lényegében elárasztanák vele a szaúdi részvénypiacot. Ez pedig a piac egészét is érintené, amit az MSCI is figyelembe vehet az értékelés során.