Négymilliárd dolláros üzlet az évezred fémjére

platina
High-carat platinum bars at the Golden Treasury of Russia exhibition. From a collection of Russia's State Precious Metals and Gems Reserve.
Vágólapra másolva!
Gigantikus volumenű üzletet kötött a szegény afrikai ország, Zimbabwe, egy ciprusi befektetőcsoporttal. A megállapodás az ország bányászatának rendbetételéről szól, ennek központi eleme egy platinabánya és -feldolgozó üzem beindítása.
Vágólapra másolva!

A 2000-es évek elején az évezred fémjének is nevezték a platinát. A világ termelésének döntő részét adják a korábbi Szovjetunió tagállamai, valamint Kanada és a Dél-Afrikai Köztársaság. Hamarosan egy újabb afrikai országból is megindulhatnak a szállítmányok.

Ékszerhez, számítógépekhez, autókhoz is

A platina értékes, viszonylag ritkán előforduló átmeneti fém. A természetben szennyezett állapotban jelen lévő fémet már az egyiptomi és az ősi dél-amerikai kultúrákban is használták ékszerkészítésre, nem egyértelmű, hogy szándékosan vagy véletlenül

helyettesítve azzal az ezüstöt.

Platinabánya Dél-Afrikában Forrás: AFP/Alexander Joe

Napjainkban a platina a benzinüzemű gépjárművek katalizátoraként is megjelenik, de használják a vegyiparban és az üveggyártásban is.

Egyik legfontosabb felhasználási területe az ékszerkészítés.

Az ékszergyártásban már az 1980-as évek óta nő a kereslet iránta, melyet főként a kínai igények mozgattak. Napjainkban Kína már nem csak vásárol, hanem gyárt is platinaékszereket, de a fém azóta megjelent a számítógépek merevlemezeiben is.

Platinarudak az orosz kincstárban: a fémet számos területen használják, például az ékszerkészítésben Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Boris Babanov

Hat éve készültek az üzletre

Most Winston Chitando, zimbabwei bányaügyi miniszter és a ciprusi hátterű Karo-csoport képviselői aláírták azt a megállapodást, melynek keretében a Karo platinakőzet-bányát és feldolgozót építhet Hararétől nyugatra, az ország „platinaövének" nevezett térségben.

Az Africanews jelentéséből kiderül, a projekt minden vonatkozásban impozáns:

  • Az építkezés idén júliusban kezdődhet, a kitermelés megkezdésének céldátuma pedig 2020.
  • Az első 3 évben, évente közel 40 tonna platinát szeretnének a feldolgozóból a piacokra juttatni.
  • Az egységek kiszolgálására külön – szénnel üzemelő – villamos erőmű települ a helyszínre.
  • Nagyjából 15 ezer embernek kínál munkalehetőséget a térségben ezeknek az infrastruktúráknak a megépítése.
  • A projekt teljes költsége 4,2 milliárd dollár, azaz nagyjából 1100 milliárd forint.

Zimbabwe rendelkezik világviszonylatban is az egyik legnagyobb tartalékkal az értékes platinából.

A most zöld utat kapott projekttel kapcsolatos egyeztetések hat éve kezdődtek, ám nem sikerült megállapodni – a mostani kormányzati bejelentés ennek okát a megbukott korábbi elnök, Robert Mugabe rezsimjének bürokratikus ellenállásában jelölte meg.