Évekre eltemetheti magát a brit részvénypiac

érték tőzsde
A woman walks through the central atrium at the Londson Stock Exchange in central London on March 4, 2016. London Stock Exchange Group posted surging 2015 net profits, and repeated its support for a merger with Deutsche Boerse amid interest from US giant Intercontinental Exchange. Earnings after taxation soared almost 167 percent to Ł328 million ($462 million, 425 million euros) last year compared with its performance in 2014, LSEG said in a results statement. / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Kitartóan gyengén szerepelhetnek a brit részvények a jövőben is, miután a szigetország papírjai idén eddig erősen botladoztak – mondja a világ legnagyobb eszközkezelője. A brexittel kapcsolatos megállapodások ugyanis önmagukban még nem fognak megkönnyebbülést jelenteni a részvényeknek.
Vágólapra másolva!

Igencsak gyengén kezdte az idei évet Nagy-Britannia részvénypiaca, és a jövőre nézve is az várható, hogy a szigetország papírjai alulteljesítők lesznek ebben az évtizedben – mondja a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock vezető befektetési stratégája. Richard Turnill szerint ugyanis a britek és az EU közti új, a brexittel kapcsolatos átmenetre vonatkozó megállapodások enyhíthetik ugyan a bizonytalanságokat, de nem fognak megváltást hozni a részvénypiacnak – írja a MarketWatch.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia

a múlt héten fektette le egy kétéves átmeneti időszak alapjait,

mely megállapodás 2019 márciusában léphet életbe, amikor a szigetország elhagyja az Uniót és ezzel megváltozik a kereskedelmi státusza a közösséggel szemben. Noha világos, hogy a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok hozzájárultak a brit részvények relatíve gyenge teljesítményéhez, a BlackRock szakértője szerint, egy ilyen megállapodás még nem ad okot arra, hogy „pezsgőt bontsunk".

A szakadás okai

A mostani egyezség ugyanis feltehetően nem fogja beindítani a szigetország részvényeinek talpra állásást – figyelmeztetett Turnill. Részben éppen azért, mert továbbra sem világos, milyen hosszú távú viszony alakul majd ki az EU és Nagy-Britannia között, és 2020 végén ismét feléledhetnek a kockázatok.

Még jó ideig gyengélkedhetnek a brit részvények Forrás: AFP/Leon Neal

Nem véletlen tehát, hogy a 2016 júniusi brextiszavazást követően több stratéga is arra figyelmeztette a befektetőket, hogy érdemes inkább távol maradni a brit részvényektől, mivel a következő időszakban az ország hosszan tartó gazdasági bizonytalanságba fog csúszni. Voltak azonban olyan, alapvetően a vállalatok fundamentális értékeire fókuszáló befektetők, akik viszont jó lehetőséget láttak egyes konkrét papírokban.

A brit FTSE 100 részvénypiaci benchmark index nagyjából 9 százalékot süllyedt idén eddig, és 4 százalékot gyengült az elmúlt 12 hónapban.

Ezzel alulmúlta az amerikai S&P 500 mutató teljesítményét, amely 2 százalékot esett eddig 2018-ban, és 12 százalékot izmosodott az elmúlt 12 hónap során.

Ezzel együtt az USA-ban jegyezett, legnagyobb brit fókuszú tőzsdén kereskedett alap (iShares MSCI United Kingdom ETF) szintén 4 százalékot gyengült ebben az évben. Mindeközben a font ellen fedeztet nyújtó iShares Currency Hedged MSCI United Kingdom ETF nevű alap 8 százalékot erősödött.

A font hatása

A brit fizetőeszköz 13 százalékot emelkedett az elmúlt 12 hónapban, és elérte az 1,42 dollár körüli szintet.

Ezzel azonban még mindig alatta van az 1,50 dollárnak, mely körül a font forgott a brexitszavazás előtt.

A font teljesítménye azért fontos a részvénypiac tekintetében is, mert számos olyan multinacionális céget jegyez a londoni tőzsde, mely számára kiemelt fontossággal bírnak a devizahatások a nemzetközi üzletek miatt.

A font/dollár árfolyam alakulása 2016 júniusa óta Forrás: investing.com

Az elmúlt időszak gyenge teljesítménye egyébként Turnill szerint nem csupán a brexitnek tudható be. A stratéga kiemelte például, hogy a brit technológiai szektor relatíve kicsi, aminek következtében az ország részvényindexei nehezebben tartották a versenyt a nagyobb technológiai kitettségekkel rendelkező mutatókkal szemben.

A BlackRock mostani véleménye mellett

a vállalat a múlt hónapban semlegesről felülsúlyozásra emelte meg az amerikai részvények minősítését.

Az elemzők hangsúlyozták, az amerikai adópolitikai és állami beruházási tervek még mindig alulárazottak az amerikai piacon.