Mit illik és mit nem egy coworking irodában?

science park amcham irodaház
Vágólapra másolva!
Egészen mostanáig ha egy vállalkozó szeretett volna irodát magának, szükségszerűen vásárolnia vagy bérelnie kellett, esetleg az otthon kialakított irodai környezetet választhatta. A megosztás azonban mára új értelmet nyert nem csak az internet, vagy a digitális tartalmak, de az irodák terén is. Kialakultak az úgynevezett közösségi irodák, angol nevükön a coworking irodák, melyeken a vállalkozók egy térben dolgozhatnak más vállalkozókkal. Épp ezért fontos, hogy az együttélés érdekében betartsunk pár szabályt, illetve már azelőtt ismerjük ezeket, hogy közösségi irodára adnánk a fejünket.
Vágólapra másolva!

Otthon‭? ‬Túl ingerszegény dolgozni,‭ ‬ezen felül csábítanak a munkaidőben elvégzendő háztartási tennivalók.‭ ‬Kávézó‭? ‬Zajos,‭ ‬mások zavarhatják a munkánkat,‭ ‬azonkívül ez csak ideiglenes megoldás lehet,‭ ‬hiszen nem lehet évekig beköltözni egy kávézóba.‭ ‬Könyvtár‭? ‬Ott meg végképp csendben kell lenni,‭ ‬még telefonálni sem lehet.

Az útkereső vállalkozók egy jelentős részének egészen biztosan megoldás lesz a közösségi iroda,‭ ‬ahol szabadabban dolgozhatnak‭ (‬hiszen mások is ezt teszik‭)‬,‭ ‬de az üzleti térben kapcsolatokat is lehet ápolni más vállalkozókkal.

Lássuk azokat a szempontokat‭ ‬dr.‭ ‬Erdős Zsuzsanna Piacésprofit.hu-n megjelent cikke alapján,‭ ‬melyeket‭ ‬fontosnak tart a hosszú távú együttműködés érdekében a közös légtérben‭!

1‭. ‬Egymásra tekintettel

Egy felmérés‭ ‬alapján elsősorban‭ (‬36‭ ‬százalék‭) ‬a telefonbeszélgetések miatt nem szeretik a munkavállalók az egyterű irodákat.‭ ‬Szintén nagyon zavaró (‬23‭ ‬százalék‭)‬,‭ ‬amikor a szünet alatt lévő kollégák pont ott beszélgetnek,‭ ‬ahol zavarnak valakit munkavégzés közben.

2‭. ‬Rend a lelke mindennek

Vigyázni kell az intenzív illatú ételekkel,‭ ‬még a konyhasarokban is.‭ ‬Nem biztos,‭ ‬hogy az egész irodatér rajongana egy pacalpörköltért vagy egy fokhagymás cigánypecsenyéért.‭ ‬A bögréket,‭ ‬poharakat magunk után el kell mosogatnunk és nem használhatunk névvel feliratozott poharat,‭ ‬mert annak fix gazdája van.

Az irodában lefoglalt helyet távollétünk esetén célszerű valamilyen személyes tárggyal megjelölni.‭ ‬Természetesen távozáskor tisztán hagyjuk ott a munkahelyet.

Az egyterű irodákban van pár szabály, amit be kell tartani a sikeres munkahelyi légkör érdekében Forrás: Science Park

3‭. ‬Helyfoglalás ésszel

A közösségi irodához tartozó tárgyalók nagyon zsúfolt beosztásúak is lehetnek,‭ ‬ezért a lefoglalt idő végéig hagyjuk el a tárgyalót,‭ ‬hogy mások pontosan kezdhessenek.

4‭. ‬Kapcsolatépítés

Érdemes átgondolni egy kötetlen ismerkedés témáit,‭ ‬mint például mi a vállalkozásunk célja,‭ ‬küldetése.

Éppen a környezet összhangja,‭ ‬az idegen látogatók,‭ ‬vagy a saját váratlan látogatóink miatt célszerű mindig úgy öltöznünk,‭ ‬mintha partnerhez mennénk aznap.

Legyen nálunk névjegykártya és sose legyünk türelmetlenek,‭ ‬túlzottan lelkesek vagy tolakodóak.

Cikkünk forrása,‭ ‬a Piacésprofit.hu oldala további tippekkel is szolgál a téma iránt mélyebben érdeklődőknek.