Idén már minden vállalkozás élhet a gyorsabb áfa-visszatérítéssel

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
A jó adózói minősítés gyorsabb áfa-visszatérítése idéntől minden cégformára kiterjed.
Vágólapra másolva!

Nem jelent gondot az államnak az áfa-visszaigénylések egységes, harmincnapos határideje, mert a minősítésnek megfelelő vállalkozások már bizonyították, hogy tényleg csak az őket jogosan megillető áfát igénylik vissza - írja Rácz Nóra jogász, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója a Magyarhírlap.hu-n.

2016 január 1 óta van lehetőség adózói minősítésre, amely szabálykövető magatartásra ösztönzi a vállalkozásokat, egyben elriasztva őket a visszaélésektől.

A gyorsabb áfa-kiutalás a jó adózó jutalma, hiszen ezen minősítés nélkül akár hetvenöt napig is eltarthat az áfa visszatérítése.

2018-tól kezdve ez a rendszer már nem csak a nyilvános részvénytársaságok, hanem az összes jó adózó vállalkozás számára működik, cégformától függetlenül,

a nyilvános részvénytársaságok előnye azonban megmaradt, hiszen esetükben 20 napra csökkent az áfa-kiutalási határidő.

Persze a visszaigényelt áfa valójában a vállalkozásoké, így mindenképpen visszakapják, de a hosszabb határidőt éppen a rosszhiszemű magatartás alapos kiszűrése okozza, ami alól a jó adózók az előéletük alapján mentesülnek.

A gyorsabb áfa-visszatérítés jó hatással van a gazdaságra Forrás: 123RF

Az előny szinte kézzel fogható:

az előbb visszautalt pénzzel a vállalkozások likvidebbé válhatnak, rövidebb határidővel fizethetnek, így kedvező hatással vannak a gazdaságra.

A gyorsabb áfa-visszaigényléssel jellemzően az exportra termelő, negyedéves bevallással dolgozó cégek élhetnek, akik a magyar beszállítóik felé megfizetik a hazai áfát, a külföldi értékesítésük után viszont nem kell áfát fizetniük, így áfa visszaigénylésre jogosultak. Esetükben a 20-30 nap egyébként nem a számla kifizetésétől, hanem a bevallástól kezdődik, így előtte már akár kilencven napot is vártak az áfa visszautalásra, ami gyakorlatilag az államnak adott átmeneti hitelt jelenti.

Rácz Nóra végül úgy összegzi az intézkedést, hogy azzal az állam a szociális hozzájárulási adó csökkentése ellenére is jobban jár a növekvő bérek miatt, amelyek viszont a fogyasztást növelhetik, ez pedig épp az áfabevételeket gyarapítja tovább.

A teljes cikk a Magyarhírlap.hu-n olvasható el.