Történelmi fizetést szakított tavaly az alapkezelő guru

dollár USD
Roll of american dollar notes wrapped in elastic band on office desk
Vágólapra másolva!
Tavaly legalább 800 millió dollárt keresett Stephen Schwarzman, a Blackstone vezérigazgatója. A hedge fund guru ezzel az egyik legnagyobb fizetést hozta össze a tőzsdén kereskedett vállalatok egész történelmében.
Vágólapra másolva!

Noha a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a Blackstone vezetője legalább 800 millió dollárt keresett tavaly, a tényleges összeg ennél sokkal nagyobb lehet – írja a MarketWatch. Stephen Schwarzman az elmúlt öt év során több mint 3,2 milliárd dollárt kaszált a pozíciójával.

A Blackstone hedge fund egyébként az elmúlt időszakban szép összegeket keresett a részvénypiaci erősödéseken és az izmos keresleten. Ezzel együtt a hitel- és az ingatlanpiac lehetőségeit is kihasználta a befektetési vállalat, de azon is profitált, hogy a bankok kivonultak egyes speciális hitelügyletekből, melyek területén a Blackstone terjeszkedni tudott.

Schwarzman nagyrészt osztalékokból és különböző alapkezelői kifizetésekből rakta össze a brutális keresetét.

Mindeközben a hedge fund vezér szereti hangoztatni, hogy a bére mindössze 350 ezer dollár évente, amely igen közel áll ahhoz, amennyit egy újonc befektetési szakember kereshet a vállalatnál. A hivatalos közlések szerint a Blackstone 2360 embert foglalkoztat, a medián fizetés pedig 218 449 dollár a társaságnál.

Nagyokat kaszáltak tavaly a pénzügyi cégek vezetői Forrás: 123rf.com

A Wall Street cégvezető és üzletkötői egyébként általánosan is jól jártak az elmúlt időszakban, ha fizetésekről van szó. A részvényindexek emelkedésével ugyanis a juttatások is erősödtek. A Goldman Sachs, a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Bank of America, valamint a Morgan Stanley vezetői

együttesen nagyjából 126 millió dollárt kaszáltak, ami a legmagasabb éves összeg 2006 óta,

mielőtt a válság bedöntötte volna a piacokat. A banki vezérigazgatók tavaly fejenként 25,3 millió dollárt kerestek átlagosan, ami 17 százalékos izmosodásnak számít az egy évvel korábbi szinthez képest.

A Schwarzman által megkeresett, legalább 800 milliós hivatalos összeg emellett a tőzsdén kereskedett cégek történetének egyik legnagyobb éves jövedelmének számít. A korábbi példák közül kiemelkedik Michael Milken 1987-ben megkeresett több mint 550 millió dollárja, amit Milken a hitelpiaci üzleteivel hozott össze.

Két évtizeddel később pedig egy másik hedge fund guru, John Paulson tehetett zsebre 5 milliárd dollárt, miután az alapja igen lendületesen fogadott a válság előtti másodlagos jelzálogpiacra. Ahogy a válság kitört, Paulson brutálisan megszedte magát azzal, hogy szembe ment az árral.