Eladná cégét? Ezt mindenképpen tudnia kell!

adat elemzés pénzügy laptop
Vágólapra másolva!
Mindkettőt számviteli szakemberek hajtják végre, és mindkettő a cég pénzügyeire fókuszál. A jelentős különbségek a megközelítésben vannak.
Vágólapra másolva!

"A pénzügyi átvilágítás arra összpontosít, hogy a leendő befektetők mélyebb és holisztikusabb képet kapjanak a vállalat fenntartható profitabilitásáról és pénztermelési képességéről. Míg a könyvvizsgálat munkafolyamatát a hatályos könyvvizsgálati standardok vezérlik, a pénzügyi átvilágítás célja vállalatonként változhat. Ez függhet a vállalkozás méretétől, az iparágtól, a potenciális befektetők sajátos prioritásaitól és sok más tényezőtől" – magyarázza Gál Balázs, a Grant Thornton tranzakciós szolgáltatásainak vezetője a Tőzsdefórum.hu-n.

A profitabilitás "minősége" és fenntarthatósága gyakran kapja a legerősebb fókuszt a pénzügyi átvilágítás során, amelyben a céget egy profitabilitási szorzóval értékelik.

A profitabilitás leggyakoribb változata az EBITDA (kamat, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény).

A legfontosabb a "minőség" vagy az eredményesség fenntarthatósága. Így az egyszeri vagy nem ismétlődő tételeket, illetve a költségszerkezet tranzakció utáni változásait - amelyek az új tulajdonosnál majd másképpen alakulnak - mind kielemzik, s így előáll a fenntartható profitabilitást tükröző EBITDA érték.

A cégvezető jobb, ha elébemegy az elemzéseknek, mielőtt eladná a cégét Forrás: Cultura Creative/Andrew Brookes

A pénzügyi átvilágítások során a bevételek változásait (például új/elveszített vevők, árváltozások, értékesítési volumenváltozások) és a kiadások változásait (beszállítói kapcsolatok, nyersanyagárak változásai, létszám és fizetések) nézik át, hogy azt mutathassák ki, hogy a tendenciák fenntarthatóak-e, és vannak-e esetleges tranzakciós szinergiák.

A cég üzleti értékét módosítja a nettó adósság állománya, így megkapva azt az árat, amit az eladónak kapnia kell a társaságért.

A pénzügyi kötelezettségeket (például bankhiteleket, folyószámlahiteleket, pénzügyi lízinget) korrigálják a társaság készpénzegyenlegével. Természetesen az adósságállományba olyan elemek is bekerülhetnek, mint várható peres kifizetések, vagy előre bevállalt bármilyen kötelezettség, például bónusz kifizetés.

A pénzügyi záráskor a cégnél maradnia kell egy, az eladó és a vevő által megállapodott "cél" nettó működőtőkének, amely általában az eltelt tizenkét hónap nettó működő tőke szintjén alapul.

Ha ez nem megbízható adat, akkor alternatív megoldásként a célösszeg az elmúlt néhány év évvégi mérlegén alapulhat, kivéve, ha más precíz pénzügyi kimutatások rendelkezésre állnak.

Az auditált éves beszámoló nem nyújtja a fenti információkat. Ezért egy eladási tranzakciót tervező vállalkozásnál hasznos lehet, ha az eladó ezt az elemzést előre elkészíti. Egy könyvvizsgálat ugyanis kiegészítheti, de nem helyettesítheti a cég megfelelő pénzügyi átvilágítását a tranzakció előtt.