Vészjelzést kaptak az ázsiai devizák

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Két éve nem látott mélységbe gyengült az indonéz rúpia, amely tipikusan az egyik legerősebb ázsiai devizának számít. A háttérben a dollár erősödése is fontos szerepet játszhat, de ami még fontosabb, a rúpia gyengülése komolyabb korrekciót vetíthet előre a térségben.
Vágólapra másolva!

Eljöhet a korrekció ideje az ázsiai devizapiacon, azt követően, hogy a régió tavaly két évtizede nem látott erős teljesítményt produkált. Ennek egyik legfontosabb előjele, hogy a múlt héten két éve nem látott mélypontra gyengült az indonéz rúpia – írja a Bloomberg.

A rúpia szerepe azért fontos a térség devizapiacán, mert a fizetőeszköz tipikusan az egyik legerősebbnek számít a kontinensen, köszönhetően annak, hogy az ország kötvényeit jelentős részben külföldiek tartják kézben. Ezzel viszont az is együtt jár, hogy

a rúpia általában az elsők között szenved el eladási hullámot, amennyiben a nemzetközi befektetési hangulat megromlik.

Vagyis nem ritka, hogy a rúpia gyengülése egy szélesebb körű korrekciót vetít előre a régió devizáinak körében.

Élről a mélybe

Az elmúlt hónapban a rúpia 1,6 százalékot gyengült, amivel Ázsia legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze volt, és a harmadik leggyengébb a 24 feltörekvő deviza között világszerte. A háttérben részben az állt, hogy az amerikai jegybanki kamatemelésekkel kapcsolatos várakozások miatt a befektetők elkezdték eladni Indonézia részvényeit és kötvényeit, feltolva ezzel a részvénypiaci volatilitást is.

Jöhet a korrekció az ázsiai devizapiacokon Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A fentiek miatt nem véletlen tehát, hogy az elemzők hangsúlyozzák, a rúpia gyengülése összekapcsolható a globális kereskedelemmel összefüggő aggodalmakkal, illetve azzal, hogy a piaci likviditás kezd zsugorodni. A Mizuho Bank vezető stratégája emellett jelezte,

a rúpia gyengülése egyáltalán nem számít különösnek, és meglátása szerint még nincs is vége a korrekciónak.

Mindeközben a Bloomberg JPMorgan Asia Dollar Index, amely az amerikai dollár erejét méri a térség 10 fizetőeszközének ellenében, 6,7 százalékot izmosodott az elmúlt évben, ami a legnagyobb éves erősödés volt a mutató 1994-es indulása óta. Ha azonban a rúpia valóban egy korrekció előszelét jelenti, akkor az index várhatóan ebben az évben is tovább fog emelkedni.

A dollár hatása

Az ázsiai fizetőeszközök helyzetét a dollár ereje egyébként is nehezíti. A zöldhasú ugyanis a múlt héten ismét ralizni kezdett, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új elnöke, Jerome Powell szavai beindították az azzal kapcsolatos spekulációkat, hogy

a jegybank esetleg négyszer is kamatot emelhet ebben az évben a vártnál erősebb amerikai gazdasági növekedés miatt.

A globális alapkezelők mindezzel párhuzamosan 1,02 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az indonéz kötvényekből a múlt hét során, ami a legnagyobb kivonulás volt 2006 novembere óta. Az indonéz részvénypiacon 186 milliárdos volt az alapkezelői tőkekivonás ugyanebben az időszakban.

További vészjelzés lehet, hogy a rúpia mellett más ázsiai devizák is gyengülni kezdtek. A fülöp-szigeteki peso a múlt hónapban 2006 júliusa óta nem látott mélységbe csúszott, de a dél-koreai won és az indiai rúpia is egyaránt három hónapos mélypontra süllyedt februárban.