Cégautóadót kell fizetni a figyelmeztető jelzéses járművek után

kék villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrség, rendőrautó
Vágólapra másolva!
A NAV ellenőrzésein olyan vállalkozásokat talált, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban, helytelenül, nem vallottak és nem fizettek cégautóadót.
Vágólapra másolva!

Mint arról az adóhivatal közleménye ír, a cégautó-adókötelezettség elbírálásakor két jogszabályt kell együttesen alkalmazni és értelmezni:

  1. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény IV. fejezete szabályozza, ez alapján mentes a cégautó adó alól az a személygépkocsi, amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabálynak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel.
  2. A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának részletes szabályait a 12/2007. (III.13.) IRM rendelet tartalmazza.

A mentesség szempontjából nem mindegy, hogy megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést adó berendezéssel látták el a személyautót.

A megkülönböztető jelzést adó készülék villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést ad, míg a figyelmeztető villogó sárga fényjelzést.

Ha ez a villogó sárga lenne, cégautóadót kéne utána fizetni Forrás: AFP

A jogszabályok szerint a figyelmeztető jelzést adó készülékkel, sárga villogóval ellátott személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni.

A sárga villogóval ellátott személygépkocsikra, korábban nem kellett cégautóadót fizetni, ez a mentesség azonban 2009. február 1-jén megszűnt.