Az okosotthonok és a drónok felé fordul a Design Terminal

The best V4 startup
Vágólapra másolva!
Kiválasztották a leginnovatívabb, a közösségek és a társadalom jólétét szolgáló csapatokat a Design Terminal tavaszi mentorprogramjára. A nemzetközi programra rekordszámú, 125 vállalkozás jelentkezett a világ több pontjáról.
Vágólapra másolva!

A Design Terminál 3 hónapig tartó vállalkozásfejlesztő programjában a startupok üzleti modelljét, szervezeti és jogi hátterét, valamint marketingkommunikációját fejlesztik - írja a Forbes.hu. Azok a cégek, amelyek támogatást kaptak a Design Termináltól, értékesebbé válnak a befektetők szemében. Korábban mentorálta a Design Terminál a kerekesszékesek közlekedését segítő Route4U, az energiatermelő utcaburkolatot fejlesztő Platio, és a sürgősségi betegellátást könnyítő GyermekSOS startupokat.

A legutóbb kiírt mentorálási programra jelentős számú érdeklődő jelentkezett, többek közt Taiwanból, Németországból, Izraelből és az Egyesült Királyságból.

Közülük több körben választották ki azt a 125 csapatot, melyből a legjobb hat juthatott be a negyedévig tartó vállalkozásfejlesztési szakaszba.

Idén rekordszámú jelentkező érdeklődött a Design Terminál mentorprogramja iránt (képünk illusztráció) Fotó: Polyak Attila - Origo

A mentorálásért nem kell fizetniük a csapatoknak. A programban hazai és külföldi szakemberek támogatása mellett a csapatok együtt dolgozhatnak a Design Terminál nagyvállalati partnereivel is, így például az E.ON-nal, a MOL-lal, a Knorr-Bremsével és a BlackRock Budapesttel.

A mentorálási program a női vállalkozók számának növelését is zászlójára tűzte. A frissen jelentkezett csapatok közel egyharmada rendelkezik női alapító taggal.

A mentoráltak közül a Nold Technologies nevű magyar startup okosotthonokban utazik. Kulcsok, chipek, PIN kódok, ujjlenyomatok, arcfelismerések, retinaszkennerek, vénaszkennerek és távirányítók helyett egyetlen okostelefonos alkalmazással, a Nold Open-nel minden kapu és ajtó kitárul.

Egy másik mentorált terméke, a GloveEye egy hordozható eszköz, melynek segítségével a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot el tudnak olvasni, mert a program a nyomtatott betűket a kesztyűkben elhelyezett tüskékkel azonnal Braille írássá alakítja.

Egy harmadik mentorált, a CollMot Robotics nevű magyar kezdeményezés multi-drón szolgáltatást nyújt a szórakoztatóiparban, de emellett a meztőgazdaság, a környezetvédelem az ipari mérések vagy egyéb közszolgáltatások használata során is segítséget nyújt.