Százból öten dolgoznak csak részmunkaidőben

Computer technician performing maintenance on computer networking equipment computer technician YOUNG MAN expertise IT support maintenance COMPUTER EQUIPMENT computer material computer developer INTERN expert TECHNICIAN MAN young adult ADULT one man only
Computer technician performing maintenance on computer networking equipment
Vágólapra másolva!
Nem jellemző Magyarországon a rugalmas foglalkoztatás, részmunkaidőben alig 200 ezren dolgoznak, de már több cég bevezette a munkaidőkeretben a törzsidőt és a peremidőt, például elegendő 9 és 14 óra között a munkahelyen tartózkodni.
Vágólapra másolva!

A kereskedelemben, sőt már egyes autóipari beszállító cégeknél is alkalmazzák a részmunkaidős foglalkoztatást. Nemritkán a cégvezetés arra is rábólint - mondta a Világgazdaságban Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke -, hogy egyes ágazatokban heti egy-két nap otthonról dolgozzon a munkavállaló.

A Magyarországon dolgozó 4 millió 450 ezer főből mintegy 203 ezret foglalkoztattak részmunkaidőben tavaly a harmadik negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A kormány uniós pályázattal ösztönzi a rugalmas munkavégzés terjedését Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress

Ám a rugalmas foglalkoztatás nem merül ki a részmunkaidőben. A Magyar Távmunka Szövetség kutatása szerint Magyarországon a munkavállalók 3 százaléka távmunkás, holott

az Ipsos felmérése szerint 37 százalékuk dolgozna így.

Be kell vonni az inaktívakat a munkaerőpiacra - hangsúlyozta Cseresznyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A kormány a Ginop 5.3.2-16 kódszámú uniós pályázat kiírásával kívánja ösztönözni a rugalmas foglalkoztatás elterjesztését.