Szárnyalnak az érintőkártyák

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Jelentősen, 26 százalékkal nőtt a bankkártyás fizetés hazánkban a tavalyi első három negyedévben 2016 hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus fizetési megoldások egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon, a múlt év első kilenc hónapjában több mint 3100 milliárd forintra rúgott a kártyás vásárlások összértéke, ami 26 százalékos emelkedést jelent 2016 azonos időszakához képest - írja a Bankráció.hu. A készpénzmentes fizetések főszereplői a bankkártyák, amelyek száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint 2017 szeptember végén meghaladta a 9 milliót, ami 2016 végéhez képest 1 százalékos növekedést, egyben 2010 óta csúcsot jelent.

Ezen belül a betéti kártyák száma 2 százalékkal közel 7,8 millióra nőtt, míg a hitelkártyáké 2 százalékkal 1,3 millióra csökkent.

Jelentősen, 13 százalékkal 6,3 millióra nőtt az érintéses bankkártyák száma a piacon,

amelyekkel fizikai kontaktus nélkül is lehet gyorsan, egyszerűen fizetni.

Már 6,3 millió az érintőkártyák száma, egy részük már a mobiltelefonokban van Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez / Altopress/Gabriel Sanchez

Egy-egy hitelkártyánál jellemzően 45 napig lehet ingyen használni a bank pénzét,

de a határidő után nagyon magas, közel évi 40 százalékos lehet a kamat.

Ez azt jelenti, hogy ha a hitelkártyán 50-100 ezer forintos tartozás felhalmozódik, akkor annak az éves kamata 20-40 ezer forint lehet.

Ma már a személyi kölcsönök nagyon alacsony kamattal érhetőek el, ezért hitelként érdemesebb ezeket választani. A legolcsóbb 1,5 millió forintos személyi kölcsönök 10 százalék körüli - jövedelemszinttől függően pedig akár 6,45 százalékos - kamattal is felvehetőek, így 5 év alatt havi 30 ezer forintból törleszthetőek.