Az oroszok is beszállhatnak a gigaüzletbe

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Tovább mélyítené az olajpiaci szövetséget Oroszország és Szaúd-Arábia, ahogy az oroszok beszállnának a Saudi Aramco olajvállalatba annak tőzsdére lépésekor. Ráadásul mindez kínai segítséggel történhet meg.
Vágólapra másolva!

Számos bank és oroszországi csoport érdekelt abban, hogy részesedést szerezzen a szaúdi olajóriás Aramcóban – közölte Kirill Dmitriev, a legnagyobb orosz szuverén alapnak számító Russian Direct Investment Fund (RDIF) a vezérigazgatója. Noha az elmúlt időszakban felmerültek bizonytalanságok az üzlettel kapcsolatban, a tervek szerint a rijádi vezetés idén nagyjából 5 százalékát vinné tőzsdére a Saudi Aramcónak, amely így is a világ kezdeti nyilvános kibocsátása (IPO) lenne – írja a Bloomberg.

Ráadásul az oroszok nem csak egyedül szállnának be az üzletbe. Dmitriev ugyanis közölte,

van egy orosz-kínai közös befektetési alap is, melyen keresztül vezető kínai intézmények is részesedését szerezhetnek az IPO-ban.

A közös terveknek nem csupán részvénypiaci vetülete van, ugyanis azt is jelzi, hogy orosz és kínai szereplők közösen gondolkodhatnak az olajpiac egészéről.

A nagy összefogás

Az orosz érdekeltség egyébként sem meglepő, ha azt nézzük, hogy a világ két legnagyobb olajtermelője, Oroszország és Szaúd-Arábia

maga mögött hagyta a hosszú ideig tartó rivalizálást, és szövetséget kötött az olajpiac stabilizálása, illetve a nyersanyag árfolyamának feltornászása érdekében.

Miközben azonban az OPEC és szövetségesei igyekeznek korlátozni a kitermelést, az amerikai kibocsátás egyre jobban bővül. Ezzel együtt az orosz és a szaúdi energiaminiszter most újra együtt szólalt meg egy rijádi konferencián, tovább mélyítve ezzel a szövetséget a két ország között.

A földgázpiacon is friss megálallapodás jöhet Szaúd-Arábia és Oroszország között Forrás: AFP/Ian Timberlake

Mindemellett a hivatalosan Saudi Arabian Oil Co. néven futó Aramco szerdán „nagy bejelentést" tehet azzal kapcsolatban, hogy partnerséget köt egy orosz vállalattal a cseppfolyósított földgáz piacán – tette hozzá Dmitriev. A szaúdi energiaminiszter, Khalid Al-Falih szintén megerősítette, hogy várható ilyen bejelentés szerdán Rijádban.

Közelgő üzletek

Az RDIF és az Aramco közeljövőben esedékes terve létrehozna egy beruházási platformot a legnagyobb független orosz olajkitermelő cégnek, az Eurasia Drillingnek – jelezte Dmitriev. Az RDIF és az Aramco közös, 1 milliárd dollár értékű alapjával kapcsolatos első megállapodásokat várhatóan a következő három hónap során zárják majd le – mondta a vezérigazgató.

Az Aramco tőzsdére vitele egyébként rendkívül fontos Szaúd-Arábia számára, és nem pusztán egyszeri üzleti tételként.

Az olajhatalom ugyanis már egy ideje azon van, hogy diverzifikálja a gazdaságát és enyhítse az olajpiactól való függőségét.

A szaúdi kormány ezzel együtt úgy becsüli, hogy az Aramco részvényeinek piacra dobása 2 ezer milliárd dollárra értékelné a vállalatot, bár az elemzők ennél alacsonyabb értékre számítanak.