A legutóbbi korrekció csak egy kis ízelítő volt

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
A nemrég tapasztalt részvénypiaci korrekció csak ízelítő volt ahhoz képest, ami idén jön – véli a Morgan Stanley stratégája. Március után ugyanis újra felpöröghetnek az események, és elég rázós időszak várhat a befektetőkre.
Vágólapra másolva!

A február eleji részvénypiaci korrekció csak az előszele volt az idei évre várható eseményeknek – mondja Andrew Sheets, a Morgan Stanley stratégája. Vagyis a bank szakértője szerint a felfordulás java még előttünk van.

Február 8-án a Dow Jones Industrial Average, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt nagyjából 10 százalékos csökkenést mutatott a január 26-án elért csúcsokhoz képest. Ez volt az amerikai részvénypiac első nagyobb korrekciós hulláma 2016 óta – írja a CNBC.

Sheets szerint azonban még nem lehet megnyugodni, mivel

a fejlett piacokon továbbra is az látszik, hogy a ciklus kései szakaszában vagyunk.

Az emelkedő részvényárfolyamok, az erősödő infláció, a szigorodó monetáris politikák, a növekvő nyersanyagárak, valamint az izmosodó volatilitás együttes kombinációja egyaránt azt a mintázatot támasztja alá a Morgan Stanley szerint, hogy még nincs vége a ciklus kifutási idejének.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén. Forrás: AFP/Spencer Platt

Mindeközben a 10 éves lejáratú benchmark amerikai állampapír hozama négyéves magasságba emelkedett a múlt héten, míg

a rövid lejáratú, 2 éves papír hozama kedden 2008 óta nem látott szintre erősödött.

A korrekció idején az inflációtól és a szigorodó monetáris politikától való félelem felnyomta az amerikai kötvényhozamokat és nyomást gyakorolt a részvényárfolyamokra.

A múlt héten az amerikai Munkaügyi Minisztérium adatai azt mutatták, hogy a fogyasztói árindex – erre az inflációs mutatóra figyel az amerikai jegybank is – 0,5 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, felülmúlva ezzel a Reuters 0,3 százalékos elemzői konszenzusát.

Mindazonáltal a Morgan Stanley elemzője úgy számol, hogy az idei első negyedév még viszonylag nyugalomban telhet el,

azonban márciustól felpöröghetnek az események a részvénypiacokon.

A piaci szereplőknek ugyanis meg kell emészteniük az emelkedő inflációt, és az esetleges gazdasági meglepetések mellett a vállalati eredményez revíziójára is sor kerülhet.