Ezermilliárdokat pumpálna az olajpiacba az OPEC

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az olajpiac egészének legalább 10 ezer milliárd dollár értékű beruházásra lenne szüksége 2040-ig ahhoz, hogy biztosítsa az elegendő kínálatot a világ növekvő népességének bővülő keresletéhez – mondta az OPEC vezetője.
Vágólapra másolva!

Súlyos ezer milliárdokra lesz szüksége a globális olajszektornak a következő évtizedekben, ahogy a piac elkezdett egyensúlyba kerülni az évekig tartó túlkínálat után – mondta Londonban az Egyesült Arab Emírségek energiaminisztere, Mohammed al-Mazroui, aki jelenleg az OPEC elnöki tisztségét is betölti.

Az idei év igen érdekes lesz, mivel az OPEC várakozásai szerint elérhetővé válik a keresleti és kínálati egyensúly az olajpiacon. Ami pedig még fontosabb, jelentős beruházások áramolhatnak a szektorba – tette hozzá al-Mazroui. Hangsúlyozta, a friss tőkének olyan területeket kellene megcéloznia, mint például a gyengélkedő olajmezők helyettesítése – írja a MarketWatch.

Távlatok és projektek

Az OPEC ezzel együtt egy időtartamot is meghatározott, amikor jelezte,

a következő 22 évben elengedhetetlenül szükségesek lesznek a beruházások.

A szervezet pedig minden segítséget hajlandó megadni, főleg hogy hangsúlyozták, hozzávetőleg 5 év telik el egy projekt eldöntése és a befejezése között.

Az olajkitermelő országokat tömörítő szervezet vezetőjének szavai az után érkeztek, hogy a BP kiadta az éves energiapiaci előrejelzését. Ebben a vállalat szakértői rámutattak, hogy az olajkeresleti csúcspont a korábban vártnál hamarabb jöhet el, ahogy a megújuló energiák lendületesen terjeszkednek.

Az idei éven túl is kitarthat a nagy olajpiaci összefogás Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Az olaj és más folyékony tüzelőanyagok iránti globális kereslet nagyjából 2035-ig bővülhet, és elérheti a napi 110,3 millió hordós szintet – derül ki a BP standard forgatókönyvéből.

Ezt követően a kereslet nagyjából stagnálhat, de 2040-re már beindulhat a csökkenés.

A BP korábban azt vetítette előre, hogy a nyersolaj iránti kereslet növekedése a 2040-es években még ki fog tartani.

Az OPEC még novemberben tette közzé az előrejelzését, melyben az szerepel, hogy a világpiaci olajkereslet 2040-ben éri majd el a 111,1 millió hordós napi csúcsot – köszönhetően a jelentős népességnövekedésnek, illetve a középosztály bővülésének a fejlődő országokban.

Kitartó összefogás

Noha az Egyesült Államok palaolaj kitermelése veszélyezteti az OPEC piaci egyensúlyra vonatkozó tervét, a szervezet és 10 szövetségese (köztük Oroszország)

novemberben elkötelezte magát a kitermelés-csökkentés mellett 2018-ra.

Ez pedig erősen hozzájárult ahhoz, hogy az olajár januárban a hordónkénti 70 dolláros magasságba is felemelkedhetett.

Mindazonáltal al-Mazroui kedden megerősítette a szövetség több tagjának azon vágyát, hogy valamilyen módon 2018 után is folytassák az együttműködést.