Soha nem volt még ilyen az okostelefon-piacon

mobil okostelefon Kína telekom
Vágólapra másolva!
Közel 15 éve nem látott jelenség fordult elő az okostelefon-piacon a tavalyi negyedik negyedévben. A globális eladások ugyanis csökkenést mutattak a Gartner adatai szerint, és erre még egyszer sem volt példa, mióta a kutatócég 2004-ben megkezdte a méréseket.
Vágólapra másolva!

A globális okostelefon-értékesítések 5,6 százalékkal csökkentek 2017 negyedik negyedévében. A Gartner kutatása szerint 2004 óta nem volt példa zsugorodásra a piacon – írja a CNBC.

A piac legfontosabb szereplői közül kizárólag két kínai okostelefon-gyártó,

a Huawei és a Xiaomi volt képes éves alapú növekedést összehozni a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Az előbbi 7,6, míg az utóbbi 79 százalékot bővült.

A folyamat mögött jelentős részben az áll, hogy a piacon hiány van magas minőségű, de „ultra alacsony árú" okostelefonokból. A vásárlók tehát sokkal inkább magasabb minőségű készülékeket vesznek, ezeket azonban sokkal tovább meg is tartják – mondta Anshul Gupta, a Gartner igazgatója.

A Xiaomi eladásai 79 százalékkal bővültek, szemben a legtöbb versenytárs csökkenésével Forrás: Getty Images / Bloomberg

Noha a prémium kategóriás, 4G kapcsolattal, valamint jó minőségű kamerával rendelkező okostelefonok iránt továbbra is erős volt a kereslet, ahogy a fogyasztói elvárások egyre magasabbak, sokan úgy ítélik meg, nem jár számottevő előnnyel a telefonjuk lecserélése – tette hozzá Gupta.

A Samsung egyébként megtartotta a piacvezető szerepét az eladások tekintetében,

és bár 3,6 százalékkal csökkentek az értékesítései, így is növelni tudta a piaci részesedését 2016 negyedik negyedévéhez képest. Az Apple eladásai ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökkentek éves alapon, míg a kínai Oppo 3,9 százalékos gyengülést szenvedett el.

Ezzel együtt azonban a piac öt vezető szereplőjéből mindegyik képes volt növelni a piaci részesedését a tavalyi negyedik negyedévben,

tovább szélesítve ezzel a rést a piacvezetők és a többiek között.

A 2017-es év egészét tekintve az okostelefonok-eladások éves alapon 2,7 százalékkal 1,5 milliárdra bővültek.