Mi történjen a borravalóval, amely a cégnél marad?

jatt, borravaló
Vágólapra másolva!
Egy példával élve, egy kis cukrászdában a tulajdonos maga szolgál fel, a vendégek pedig borravalóval hálálják meg a kiszolgálást. Ha a tulajnak rögzített és bejelentett bére van, a borravalót pedig a pénztárgépben hagyja, illetve visszaforgatja a vállalkozásba, ugyanakkor nem üti azt be a pénztárgépbe, hanem napi szinten összegzi és jegyzőkönyvezi, akkor könyvelheti-e árbevételként a borravalót?
Vágólapra másolva!

A nem kötelező jelleggel és közvetlenül a felszolgálónak adott borravaló – szemben a szervízdíjjal, mely kötelezően fizetendő és a számlában szerepel –, alapesetben személyijövedelemadó-mentes - írja Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő az Adózóna.hu hasábjain.

Amennyiben nem a fenti példa szerint, tehát nem a maga számára használja fel a borravalót, hanem átadja az alkalmazottainak, abban az esetben már a munkabér szerinti szabályok vonatkoznak rá.

Visszatérve a fenti példára, az szja-törvény I. melléklet 4.21. pontja szerint

a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló adómentes,

függetlenül attól, hogy a szervizdíjon felül kapja a felszolgáló vagy a helyett. Így a tulajdonos által közvetlenül kapott borravaló esetén a felszolgáló maga döntheti el, hogy fizet-e belőle nyugdíjjárulékot. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, akkor azt az 53-as nyomtatványon, az éves bevallásával egyidejűleg kell bevallania és befizetnie.

Más szabály vonatkozik a borravalóra, ha a tulajdonos kapja, és más, ha alkalmazott Forrás: Shutterstock

Mivel a borravaló azonban jelen esetben adómentes, ezért úgy kell tekinteni a borravaló visszaforgatását, vállalkozásban történő felhasználását, hogy azt az adózott jövedelméből teszi be a vállalkozásba a tulajdonos, azaz

a vállalkozásnak nyújtott tagi kölcsönre hasonlít leginkább.

A vállalkozó könyveléstechnikailag választhatja azt a megoldást is, hogy a visszafizetést előre elengedi, ebben az esetben a vállalkozás egyéb bevételének minősül az így felhasznált borravaló.