Még 1,8 milliós fizetéssel is vadászni kell az informatikusokat

Natural Light sör, diákok, cmpus, egyetem
Vágólapra másolva!
Elkészült a korábban belengetett informatikai ösztöndíj részletes terve, amelyet hamarosan, de legkésőbb szeptemberben vezetnek be a felsőoktatásban. Ezen kívül három egyetemen új informatikai üzemmérnök szak indul, aminek a képzési ideje két gyakorlati tanulmányi évből, majd egy vállalati gyakorlati évből áll.
Vágólapra másolva!

A piacon a pár éves munkatapasztalattal rendelkező, 30 év alatti informatikusokat már 1,8 milliós fizetéssel vadásszák le, ami nem normális - mondta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke a Portfóliónak adott interjújában.

A versenyképességünket most folyamatosan veszítjük el az infokommunikációs (IKT) területen, mert nincs annyi ember, amennyire szükség lenne a piacon.

Amikor a GE Healthcare néhány éve Magyarországra jött, a LinkedInen 1 millió forint körüli fizetésekkel levadászták a piacot. Aki utána érkezett, az már 1,2-1,3 millióért vett fel informatikusokat,

tavaly októberben pedig már 1,8 millió forintért vettek fel a LinkedInen keresztül olyan embereket, akik még nem töltötték be a 30-at, és 4-5 éves Java fejlesztési tapasztalattal rendelkeznek.

Ma Magyarország már nem képes tovább növelni a GDP-jét úgy, hogy nem változtat valamit a gazdaság szerkezetén.

Örömteli, hogy kormány is próbál olyan ösztönzőket bevezetni, amik segítenek a kkv-k versenyképességét javítani, de a termelékenységünk valójában úgy tud nőni, hogy a termeléstől az értékesítésig digitalizáljuk az egész rendszert, vagyis a dolgozók munkakörnyezetének kell alapvetően megváltozni. Egyébként az is a versenyképesség ellen hat, hogy emeljük a minimálbért, miközben a termelékenységünk nem nő.

Elsősorban a gyártási technológiát kell erősítenünk, hiszen feldolgozóiparban dolgozó magyar munkavállaló, hatásfoka csak 30-40 százaléka termelékenységben egy nyugaton dolgozóhoz képest.

Az egyetemek ki vannak akadva azon, hogy a cégek már másodévesen elviszik a hallgatókat Forrás: Shutterstock

Azt szeretnénk, hogy emelkedjen az átlagbér, de azért nem tud tovább emelkedni, mert a termelékenység nem nő. Ez nem azért van, mert a gyári munkás nem dolgozik eleget, hanem mert olyan technológiákkal és menedzsment alatt dolgozik, amivel kevésbé hatékonyabban tud dolgozni. Egy út van, olyan digitalizációs eszközöket, robotokat, technológiákat kell alkalmaznunk, amivel fel tudunk zárkózni a nyugathoz.

Észtországban, Finnországban például a helyi cégek produktívabbak, versenyképesebbek az IKT-szektorban, ennek a gyökere az oktatás. 200 évig ment a tartalomalapú "poroszos" képzés, amikor minél több tudást próbáltak belénk plántálni, és ezzel a tudásanyaggal később nagyon biztosan meg tudtuk állni a helyünket.

Csak sajnos egy dologgal most már nem versenyezhetünk: a robotokkal, a számítógépekkel.

A változás kulcsa a motivált pedagógus.

Nekünk ezzel kell kezdeni, létre kell hozni digitális oktatási központokat, amelyek esetleg a tanrendszeren kívül, de mégis valahogy kapcsolódva behozzák, érdekessé teszik a jövő oktatási technológiáját. Az angolszászok, skandinávok több tíz évvel járnak előttünk ebben a gondolkodásban, van, ahol már érettségi követelmény, hogy valaki tudjon programozni.

A cégek nem tudják kivárni azt a 3-3,5 vagy 5 évet, amíg az informatikusok elvégzik bachelor vagy master szakot, hanem már másodévesen elviszik a hallgatókat.

Az egyetemek teljesen ki vannak akadva.

Az egyetemek a legjobb diákokat akarják ott tartani oktatónak, de ez nehezen megy, mert aki nem volt olyan jó diák, két év múlva már saját kocsival jár, és öt év múlva a tízszeresét keresi annak, mint aki doktorál.

Borzasztó nagy igény van a programozásra, az informatikai mérnöki munkára.

Az IVSZ a kihívásokra adott válaszként elkészítette a Digitális munkaerő Programot, amelynek lényege többek közt a felnőttképzés támogatása, új diákhitel konstrukció, a szakképzés "digitalizálása" tekintettel a változó követelményekre, új szakmák támogatása. A felsőoktatásban már sikerült áttörést elérni, az IVSZ közösen a BME-vel, az Óbudai Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel elérte, hogy új informatikai üzemmérnök szak indul, aminek a képzési ideje 2+1 év. Itt a diákok két év elméleti oktatást kapnak, csökkentett elméleti tantárgyakkal, programozás fókusszal, majd egy év vállalati gyakorlat következik. Így a 3,5 év helyett tulajdonképpen csak két év a képzés, mert a 3. évben már többet kereshet, mint egy gyakornok. Erre a képzésre még 2018. február 15-ig lehet jelentkezni.