Külföldiek segítségére számít a japán tőzsde

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
A negyedik egymást követő héten produkáltak nettó vásárlást a kiskereskedelmi befektetők a japán részvénypiacon. A szigetországban most arra számítanak, hogy a külföldiek is csatlakoznak a hazai kisbefektetőkhöz, aminek köszönhetően a piac teljesen felállhatna a múlt hónapban indult lejtmenetből.
Vágólapra másolva!

Bár Japánban a hazai kiskereskedelmi befektetők továbbra is nettó vásárlóknak számítanak, a külföldiek immáron a hatodik egymást követő héten voltak nettó eladók a múlt hét során. Ráadásul a külföldiek szerepe nem elhanyagolható, mivel a múlt hónapban 68 százalékát generálták a japán részvénypiaci forgalomnak. Vagyis a szigetország piacának igencsak szüksége van a külföldi befektetőkre, ha szeretne talpra állni a nemrég elszenvedett 10 százalékos korrekcióból – írja a Bloomberg.

A piac nem fogja tudni folytatni az emelkedő trendet, ha nem térnek vissza a külföldi befektetők – mondja Norihiro Fujito, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities vezető stratégája.

A japán magánbefektetők vásárlása azonban egyfajta lengéscsillapítóként működhet,

amennyiben csökkenti a lefelé mutató kockázatokat – tette hozzá a szakértő.

Részvények és stratégiák

A szigetország magánbefektetői 85,1 milliárd jennel (795 millió dollár) több részvény vásároltak az eladásokhoz képest a japán részvénypiacokon a február 16-án véget ért héten – derült ki a csütörtökön közzétett hivatalos adatokból. Mindez az után következett be, hogy

a február 9-én véget ért héten rekord mértékű, 745,8 milliárd jenes volt a nettó vásárlás.

Ahogy a globális részvénypiaci eladási hullám a japán Nikkei 225 Stock Average indexet is négy hónapos mélypontra nyomta le a múlt héten, beindultak a magánbefektetők, akik Japánban rendre az árral szemben szoktak kereskedni – hangsúlyozta Hisao Matsuura, a Nomura Securities stratégája. Pénteken a Nikkei 225 index 0,72 százalékos pluszban zárt.

A Nikkei 225 index alakulása Forrás: investing.com

Ennek a magatartásnak történelmi előzményei is vannak, mivel nagyon sok japán befektető hatalmasakat bukott az 1990-es években kialakult buborék kipukkadásával. Ebből tanulva a japán magánbefektetők általában az eladási hullámok során vásárolnak, és a nagy ralik idején adnak el.

Amerikai hatás

Mivel ez a stratégia várhatóan nem is fog változni a közeljövőben, könnyen előfordulhat, hogy a japán kisbefektetők hamarosan eladók lesznek, ha a részvények jelentősebb emelkedéseket mutatnak – tette hozzá Matsuura.

A külföldiek pedig akkor kezdhetnek vásárolni japán részvényeket, amikor az amerikai állampapírok hozamainak emelkedése megáll – hangsúlyozta Fujito.

A február 16-án véget ért héten a külföldiek nettó 36,2 milliárd jenes eladást produkáltak, míg egy héttel korábban 644,6 milliárd jenes nettó eladást hoztak össze.

Ez egyébként 2016 márciusa óta a legnagyobb kivonást jelentette. Mindeközben szerdán a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama megütötte a 2,95 százalékos szintet, amely a legmagasabb volt 2014 januárja óta.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának alakulása Forrás: investing.com

Eltelhet némi idő, míg a külföldi befektetők vásárlóként visszatérnek a japán részvénypiacra – mondja Fujito. Amennyiben az amerikai benchmark állampapír hozama felkúszik 3 százalék fölé, akkor valószínűleg beindul egy kockázatleépítő folyamat a globális piacokon, és a külföldiek feltehetően nem fognak japán papírokat vásárolni.

Ha azonban a hozam stabilizálódik 2,7 és 2,8 százalék között, akkor nagy esély van rá, hogy a külföldiek visszatérnek vásárlóként a szigetország részvénypiacára

– foglalta össze a lehetséges forgatókönyveket Fujito.