Interneten követheti bárki, ahogy felnevelik a malacát

Minden gyerek lakjon jól! alapívány sertés osztás székely Minden gyerek lakjon jól! alapívány sertés osztás székely A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Székely községben 78 család kapott egy-egy 15 kilogrammos malacot, valamint negyven kiló tápot húszezer for
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Székely községben 78 család kapott egy-egy 15 kilogrammos malacot, valamint negyven kiló tápot húszezer forint értékben.
Vágólapra másolva!
Vásárolj egy malacot és mi felneveljük neked – javasolják a cégénydányádiak a vidéki ízek kedvelőinek. A Szamos parti település egyedi ötlettel állt elő: bárki megvásárolhat és felnevelhet anélkül egy hízót, hogy valós dolga lenne vele. Az ólakat bekamerázzák, így a tulajdonosok amikor csak akarják, követhetik a jószágaik fejlődését.
Vágólapra másolva!

Cégénydányád polgármestere, Kelemen Róbert sokat törte a fejét, hogyan lehetne az ott élőknek munkát és megélhetést adni - írja a Magyarmezőgazdaság.hu. Mit tudnának csinálni azok, akik nem akarják elhagyni a települést, de nincs munkájuk? A megoldások keresgélésénél

a munkahelyteremtés mellett a kulcsszó az egészség volt,

a leendő terméknek, szolgáltatásnak ehhez kellett kapcsolódnia, ezt kell szolgálnia.

Az ötlet az egykor népszerű Tamagocsi játék nyomán született meg:

90 ezer forintért bárki vásárolhat egy malacot, amellyel aztán 6 hónapig semmi gondja és fizetnivalója nem lesz,

ebben a díjban ugyanis a gondozás, a táplálék, de még az állatorvos díja is benne van. Ez idő alatt cégénydányádiak felnevelik a jószágot, ellátják minden szükséges táplálékkal, megfelelően tág életteret adnak neki,

a malac tulajdonosa pedig bármikor mobilon vagy számítógépen nyomon követheti a bekamerázott állata fejlődését, gondozását az interneten keresztül.

Ez a felügyelet garantálja, hogy az állat tulajdonosa ellenőrzött, egészséges, minőségi hústermékek jusson.

A cégénydányádiak a takarmányt a település termelőitől, lakóitól vásárolt terményekből állítják össze.

A tulajdonosnak nem kell hazavinnie a megvásárolt malacot, a cégénydányádiak fel is nevelik helyette (a kép illusztráció) Fotó: Bielik István - Origo

A hízlalási idő letelte után a tulajdonos eldöntheti, hogy elviszi-e az állatot, vagy inkább a cégénydányádiakat kéri meg a sertés levágására és feldolgozására. Amilyen testrészre nincs szüksége a tulajdonosnak, azt a falu konyhája átveszi, de tárgyalnak már egy környékbeli húsüzemmel is a felvásárlásról.

A Legyen malacod! projektet két hónapja indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. Az épület, ahol a hízókat tartják a falu tulajdonában áll, az induláshoz szükséges forrást pályázat útján nyerték. Ebből tudták megvenni az első állatokat, a takarmányt, és ebből vették a kamerákat is.

A program jelenleg nyolc embernek ad főállásban munkát, ami a program bővülésével tovább növekedhet.

Cégénydányádban ugyanis már gondolkodnak a további fejlesztésekről, a jövőben akár más állatok tartása is bekerülhetnek a programba.