Hogy fér össze a bérként kapott cafetéria és a táppénz?

Two girls in a coffee shop, smiling, gossiping, drinking coffee Beautiful Coffee Break Digital Tablet Coffee Cup Girls Teenage Girls Women Females Two People Note Pad Cafeteria Young Adult Adult Smiling Laughing Talking Sitting Looking Drinking Gossip Bea
Two girls in a coffee shop, smiling, gossiping, drinking coffee
Vágólapra másolva!
Egy dolgozó a megállapodott bér egy részét cafetériában kapja. Az új cafetéria szabályzat kimondja, hogy a táppénzes napok idejére nem jár cafetéria, így időarányosan kevesebbet utal a cég. Érintheti ez a bérként kapott cafetériát, illetve az évi 100 ezer forintos juttatást is, azon kívül, hogy a munkavállaló bére kevesebb lesz. A cafeteriás lakástörlesztésből is levonhat-e a munkáltató?
Vágólapra másolva!

A bér és a cafetereria alapvetően eltérő szabályozás alá tartozó fogalmak, írja válaszában Fata László cafeteria szakértő a HRportál.hu-n. A munkabér a munkaszerződésben rögzített és jellemzően közös megegyezéssel módosítható. Az erre vonatkozó jogosultsági feltételeket a rögzített törvényi környezet szabályozza.

A cafeteria juttatás a munkáltató által adható juttatás. Ennek jogosultsági szabályait a munkáltató határozhatja meg, de az egyenlő bánásmódot nem sértheti meg.

Amennyiben a munkáltató például béren kívüli juttatásokat a munkavégzés ellenértékeként adja, úgy nem is alkalmazhatja a kedvező adózás feltételeit.

A munkavégzés ellenértékeként adott béren kívüli cafeteria juttatás során a munkáltató nem alkalmazhatja a kedvező adózás feltételeit Forrás: Getty Images/iStockphoto/Milan Ilic/Milan Ilic

A szakértő válasza alapján tehát ilyen esetben a munkavállalónak mindenképpen érdemes lenne átvizsgáltatnia a cafeteria szabályzatot egy független cafeteria szakértővel, mert lehetséges, hogy a munkáltató nem szabályosan állapította meg az egyes juttatásokat, figyelembe véve a táppénz alatti napokra eső juttatásokat is.