Egy sörgyár, amely kifizeti néhány szerencsés fiatal diákhitel tartozását

Natural Light sör, diákok, cmpus, egyetem
Vágólapra másolva!
Az egyre dráguló felsőoktatás oda vezetett, hogy rengeteg huszonéves kezdi meg felnőtt életét úgy, hogy egyetemi évei alatt jelentős tartozást halmozott fel, ami valószínűleg életük jelentős részén át kísérni fogja őket. Az pedig, hogy már sörgyárak is rajtuk akarnak segíteni jól szemlélteti, hogy mekkora is a probléma valójában. Azonban néhány szerencsésnek most esélye nyílik rá, hogy tiszta lappal folytassa életét.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban egyre nagyobbra duzzad a diákhitel buborék és sok fiatal kezdi meg felnőtt életét jelentős tartozásokkal. Jelenleg több mint 44 millió amerikai összesen 1,5 ezer milliárd dolláros diákhitel tartozást halmozott fel.

A Federal Reserve Board of Washington D.C. megállapította, hogy a diákhitelek növekedése miatt egyre kevesebben tudnak saját ingatlant venni. A NerdWallet által közölt tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy azok a diákok,

akik 2015-ben végeztek tanulmányaikkal, átlagosan 75 évesen fognak tudni nyugdíjba menni.

illusztráció Forrás: Getty Images/Vetta/Klubovy/Klubovy

Az amerikai sörgyárak hagyományosan hatalmas bulikkal, koncert és sporteseményekre szóló jegyekkel próbálták meg rávenni a fiatalokat a márkájuk fogyasztására, mostanra viszont a probléma annyi embert érint, hogy a Natural Light nevű sörgyár inkább a diákhiteleseken segítene.

Éppen ezért idén nem is költöttek el 5 millió dollárt a Super Bowl reklámra, inkább meghirdettek egy pályázatot, amelynek keretében 25 szerencsés között egymillió dollárt oszt szét a sörgyár azért, hogy törleszteni tudják hitelüket.

A Natty Light-nak is becézett márka különösen népszerű az egyetemisták körében,

hiszen meglehetősen olcsónak számít. Ugyan kevesebbet költött idén a vállalat marketingre, de ezt a diákokat megszólító reklámot tíz helyszínen levetítették a Super Bowl alatt.

Chelsea Phillips a Natural Light brand menedzsere elmondta, hogy olyan piacokról van szó, ahol népszerű a sörük és ahol rengeteg diák lakik. A céljuk az volt, hogy rajtuk segítsenek. Ezeknek a diákoknak már az is felérne egy lottónyereménnyel, ha vissza tudnák fizetni diákhitelüket és tiszta lappal kezdhetnék felnőtt életüket.

Jake Johnson a vállalat reklámarca arról beszélt, hogy ez a generáció egyre tovább lakik otthon és ez főleg a hitel miatt van így, hiszen nincs más lehetőségük. Amikor a Natty Light megkereste és elmondták neki az ötletet azonnal elfogadta a felkérést, hiszen ő is pontosan tudja, hogy milyen volt egyetemi évei alatt fillérekből élni.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A rekordszámú diákhitel annak is köszönhető, hogy az Egyesült Államok történetében még soha ennyien nem mentek egyetemre és főiskolára. A National Center for Education Statistics (NCES) adatai alapján 2014 és 2015 között 1,9 millió bachelor diplomát osztottak ki, ami 32 százalékos növekedés 2005-höz képest.

A diákhitelek visszafizetése viszont már sokuknak nehézséget okoz, sőt akár évtizedekbe is telhet, míg teljesen törleszteni tudják. A Federal Reserve szerint 6,8 millió olyan 40 és 49 év közötti amerikai van, aki még mindig törlesztik a tartozást.

Ők összesen 229,6 millió dolláros adóságba vannak.

illusztráció Forrás: Getty Images/FatCamera/Fatcamera

A diákok tudják, hogy legalább egy alap diplomára szükségük van ha el szeretnének helyezkedni álom vállalatuknál, a cégek pedig keresik a magasan képzett munkaerőt éppen ezért egyenlőre nem fog rendeződni a diákhitelek körül kialakult helyzet.

A jelentkezőknek egy rövid videót kell elküldeniük a cégnek, ahol elmesélik, hogy mitől voltak különlegesek az egyetemi éveik. A 25 szerencsés nyertes fejenként 40 000 dollárt kap a hitelük törlesztésére. A diákhitel rendelkező 40 éves amerikaiak átlagosan 33,700 dollárral tartoznak.