14 százalékkal csökkent a nemfizetési eljárások száma 2017-ben

bíróság, cégbíróság
Egyelőre alighanem esetenként célszerű mérlegelni, megenged-e eltérést a Ptk.
Vágólapra másolva!
Hetedével kevesebb nemfizetési eljárást kezdeményeztek 2017-ben Magyarországon - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. A pozitív trendnek köszönhetően a Bisnode Bedőlési Index értéke is jelentősen csökkent. A felszámolások mellett a kényszertörlések száma is jócskán visszaesett, míg a megindított végelszámolások száma tavaly már meghaladta a tízezret.
Vágólapra másolva!

2017-ben összesen 9,3 százalékkal csökkent a gazdasági társaságokat érintő megszűnési eljárások száma, aminek köszönhetően a nemfizetési eljárások száma is tovább mérséklődött.

Közel ezeregyszázzal kevesebb felszámolási eljárás és 4100-zal kevesebb kényszertörlés indult,

ezzel előbbi száma minimálisan haladta csak meg a 6800-at, míg utóbbi megközelítette a tizenkilencezret. Tavaly az utolsó negyedév hozta a legrosszabb eredményeket. A felszámolások száma ebben az időszakban 17,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, míg a kényszertörléseké mindössze 7,9 százalékkal csökkent.

A felszámolások és kényszertörlések 2014-es tetőzése óta évről évre csökkent ezen két eljárástípus gyakorisága,

így számuk 2017 végére összesen 56,9 százalékkal esett vissza. Az egyes éveket vizsgálva a legintenzívebb visszaesés 2015-ben történt. A felszámolási eljárások száma 2016-ban további mérséklődött, míg tavaly visszaesés történt. A kényszertörlések száma 2016-ban még 25,3, míg tavaly 17,7 százalékkal csökkent.

2014 óta évről évre csökken a felszámolások és a kényszertörlések száma Forrás: Tuba Zoltán

A csődeljárások száma is további 28 százalékkal csökkent,

a 2016-os 50 eljárás helyett mindössze 36 cég kezdeményezett csődeljárást maga ellen. 2017 utolsó negyedévében viszont mindössze 4 csődeljárás indult az egy évvel korábban regisztrált 17 helyett.

A végelszámolások száma az elmúlt 3 hónapban 44,9 százalékkal emelkedett 2016 azonos időszakához képest, így

éves szinten 17,5 százalékkal több vállalkozás kezdeményezte ily módon megszűnését.

Ezzel a végelszámolás maradt a második legnépszerűbb megszűnési mód évi bő 10 ezer eljárással. Ez az eljárástípus 2015-ben volt a legkevésbé gyakori.

A csődök és a felszámolások számának további csökkenése pozitívan hatott a Bisnode Bedőlési Index (BBI) értékének alakulására is. A BBI mutatószám az elmúlt 12 hónap során indított csőd és felszámolási eljárások számát viszonyítja a Magyarországon működő cégek számához. Bár a működő cégek száma évről évre csökken, a nemfizetési eljárások számában tapasztalható szignifikáns csökkenésnek köszönhetően a BBI értéke 0,2 százalékponttal 1,33 százalékra mérséklődött a tavalyi évben. Ugyanakkor a felszámolási eljárások utolsó negyedéves megugrásának tudható be, hogy az év második és harmadik negyedévében még ennél is alacsonyabb, 1,29 illetve 1,27 százalékos BBI-t mértek. Ugyancsak kiemelendő, hogy a 2014-ben mért 3,24 százalékos BBI-hoz képest három év leforgása alatt közel hatvan százalékkal mérséklődött a nemfizető cégek aránya.

Az elmúlt egy évben öt iparág kockázatossága növekedett, kettő pedig stagnált, ugyanis a bedőlési index változása nem érte el a fél ezreléket. A legkockázatosabb tevékenységek közül négyben – a közigazgatásban, az élelmiszeriparban, a fémiparban és a textiliparban is – növekedett a kockázatosság 2016-hoz képest.