Sztrájk, tüntetések és összecsapások Görögországban

Görögország, tüntetés, 2018.01.15.
Protest against the voting of the new multibill of the third evaluation, in Athens, Greece on Jan. 15, 2018.
Vágólapra másolva!
A görög parlament elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítást. Athénban a parlament előtt - a szavazást követően - több tízezren gyűltek össze. A békésnek indult megmozdulás később összecsapásokba torkolt, amikor a tömeg megpróbált betörni a törvényhozás épületébe. A miniszterelnök ugyan megígérte, hogy ez lesz az utolsó ilyen csomag, de az embereket ez már nem nyugtatta meg.
Vágólapra másolva!

A görög parlament - kis többséggel, de - végül elfogadta az újabb megszorító csomagot. A törvénymódosítás 400 paragrafust tartalmaz. Alexis Ciprasz kormányfő szerint hamarosan végetér ez a nehéz ciklus Görögország életében.

Protest against the voting of the new multibill of the third evaluation, in Athens, Greece on Jan. 15, 2018. Forrás: AFP/SOOC

A parlament előtt több tízezren tüntettek a megszorítások ellen. A kezdetben békés tömeg egy része később megpróbált betörni az épületbe. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a tüntetőket, akik kövekkel és molotov koktéllal válaszoltak.

Az ellenzéki politikus, Micotakisz keményen kritizálta az újabb megszorításokat tartalmazó csomagot. Szerinte ezzel további öt évre megpecsételték az ország sorsát és tovább nehezítik ezzel a válság kezelését.

A szavazás azt jelenti, hogy a kormánynak sikerült a január 22-i határidő előtt meghoznia a reformintézkedéseket.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Angelos Tzortzinis

Az eurózóna pénzügyminiszterei most arról döntenek majd, hogy ezek az intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy Görögország megkapja az augusztusban lejáró 86 milliárd eurós mentőcsomag utolsó részét.

Ciprasz kormányfő kulcsfontosságúnak nevezte az athéni parlament döntését, mert szerinte az ország ezzel hatalmas lépést tett a válságból kilábalás felé. Görögország hitelezői abban reménykednek, hogy az intézkedések csökkentik a sztrájkok számát és javítják az ország termelékenységét,

amely jelenleg 20 százalékkal van az uniós átlag alatt.

illusztráció Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A csomag nyomán változnak a munkavállalókra vonatkozó törvények is, aminek következtében a szakszervezeteknek mostantól sokkal nehezebb lesz sztrájkot hirdetniük.

A szakszervezetek ezentúl csak akkor hirdethetnek sztrájkot, ha azt a tagság 50 százaléka jóváhagyta.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Giorgos Georgiou

Egy görög egyetemi hallgató arról beszélt az Euronewsnak, hogy a fiataloknak nincs más választása, mint harcolni. Kiemelte, hogy ez generációjának a legnagyobb kihívás és a helyzet elviselhetetlen.

Hozzátette, hogy több mint 500 ezer fiatal, tanult görög hagyta már el az országot.

Keddre némileg normalizálódott a helyzet Athénban.