A vártnál tovább tarthat a nagy olajpiaci összefogás

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Miközben az OPEC és Oroszország egyaránt megerősítette, hogy fenn fogják tartani az olajkitermelés korlátozására vonatkozó megállapodást az idei év végéig, arra is utaltak, hogy készek az együttműködés meghosszabbítására 2018-at követően is.
Vágólapra másolva!

Oroszország készen áll arra, hogy együttműködjön az OPEC-kel, illetve annak tényleges vezetőjével, Szaúd-Arábiával, akkor is, ha kifut a jelenleg érvényben lévő olajkitermelés-csökkentési megállapodás – mondta Alexander Novak, orosz energiaminiszter a Bloombergnek.

Novak közös interjúban szólalt meg szaúdi kollégájával, és Khalid Al-Falih hozzátette, a kitermelőknek korlátozniuk kellene a kibocsátásaikat 2018-ban, amíg az olajpiaci egyensúly az év végére vagy 2019-re helyreáll. Egyik miniszter sem jelezte, hogy a csökkentések folytatódnának-e 2019-ben.

Kitolt összefogás

A világ két legnagyobb olajkitermelő és exportáló országa fenntarthatja az együttműködést az olajpiaci stabilitásért – tette hozzá Novak.

Az olajpiac még mindig nem került vissza teljesen az egyensúlyi állapotba,

noha az OPEC miniszterei és a szövetségesek a vasárnapi, Ománban tartott találkozójukon megegyeztek abban, hogy a kitermelés-csökkentési megállapodás működőképes – tette hozzá az orosz energiaminiszter.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A probléma elsősorban abból ered, hogy míg az OPEC és szövetségesei visszafogják, illetve korlátozzák a kitermelést, az amerikai kibocsátás egyre erősebb, ahogy az olajár emelkedik. Ebben a hónapban a Brent típusú benchmark nyersolaj hordónkénti árfolyama 2,9 százalékkal erősödött.

Ezzel párhuzamosan viszont elég gyenge kereslet várható a közeljövőben az olaj piacán, ami arra ösztönözte az OPEC által szövetségbe kovácsolt minisztereket, hogy megfontolják a kitermelés csökkentésének egész évre történő kitolását. Emellett

egyetértés született abban, hogy az idei év vége után is folytatódhat az együttműködés, azonban arról nem született döntés, hogy ez pontosan milyen formában valósulna meg

– mondta Al-Falih.

Közös kivárás

Ahogy az olajpiac 2018 végére várhatóan megközelíti kedvező egyensúlyi állapotot, az OPEC-nek és szövetségeseinek ki kell tolniuk a kereteket, de ez nem biztos, hogy a kitermelési szintekre vonatkozik majd – tette hozzá a szaúdi energiaminiszter. Noha a többletkészletek 220 millió hordóval csökkentek a 2017 elején mért 340 millió hordós szintről, a szövetséges tagok abban egyelőre nem biztosak, hogy ez az ütem a következő hónapokban is folytatódni fog – jelezte Al-Falih.

Még jó ideig kitarthat a nagy olajpiaci összefogás Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Oroszország szintén beleegyezett abba, hogy

folytassa az együttműködést az OPEC tagjaival a piac támogatása érdekében, még akkor is, ha ez nem jelent kitermelés-csökkentést

– hangsúlyozta Novak. A minisztereknek látniuk kell, hogyan fejlődik a piac, mielőtt határoznának arról, módosítsák-e a korlátozásokkal kapcsolatos korábbi döntéseket – tette hozzá.

Mindemellett az ománi találkozón az is kiderült, az a két szövetséges állam (Irak és Kazahsztán), amely korábban nem járult hozzá teljes egészében a csökkentési projekthez, egyre nagyobb részt vállal a megállapodásban – emelte ki az interjúban Al-Falih. Bár Irak és Kazahsztán egyaránt kihívásokkal néz szembe, mindkét ország minisztere jelezte, elkötelezettek azzal kapcsolatban, hogy növeljék a részvételüket az együttműködésben. Al-Falih hangsúlyozta, Irak hozzájárulása már eddig is jelentősen bővült.