Felállhat a padlóról Nyugat-Európa olajnagyhatalma

olajfúrótorony Norvégia
(FILES) A picture taken 14 June 2001 shows the Statfjord A-platform in the North Sea. A large amount of oil has spilled near the Statfjord-A offshore oil platform in the North Sea, Norwegian authorities said 12 December 2007, indicating that it was the second largest spill in the country's history. "There was a very large spill while transhipping oil from the platform to a ship," Inger Anda, a spokeswoman for the Petroleum Safety Authority Norway, told AFP. AFP PHOTO - SCANPIX - HO - NORWAY OUT / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / OYVING HAGEN
Vágólapra másolva!
Talpra állhat a norvég olajszektor, miután az iparág egy generáció óta nem látott szenvedésen ment keresztül. Bár még mindig súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, Nyugat-Európa legnagyobb olajhatalma lassan összeszedi magát.
Vágólapra másolva!

Több olyan tényező is van, amely arra utal, hogy a Nyugat-Európa legnagyobb olaj- és gázhatalmának számító Norvégia lassan maga mögött tudhatja a hosszú ideje tartó szenvedést. A Bloomberg kiemelt néhány olyan folyamatot, amely megvilágítja a norvég olajipar jelenlegi reményeit és aggodalmait.

Felfutó beruházások

Optimizmusra ad okot, hogy

a norvég olajcégek idén először növelhetik a beruházási aktivitásaikat, miután az olajár 2014-ben összeomlott.

Nem véletlen, hogy a hangulat egyre javul, hiszen az olaj árfolyama megütötte a hordónkénti 70 dolláros árfolyamot is.

Ráadásul az elmúlti időszakban a vállalatok drámai költségcsökkentéseket hajtottak végre, melyek még jobban megnövelték a projektek nyereségességét.

Megvágott költségek

Amikor az olajár 2016 januárjában elérte a hordónkénti 27 dolláros mélységet, az olajvállalatok arra kényszerültek, hogy ne csupán az aktivitásukat vágják vissza, de olyan programokat vezessenek be, amelyek csökkentik a működési költségeiket is.

Olajfúrótorny az Északi-tengeren Forrás: AFP/Hommedal Marit

Ennek eredményeként az offshore fúrások költségei Norvégiában tavaly elérték a 240 millió koronás átlagot, ami a fele a 2013-as és 2014-es szintnek. Ezzel párhuzamosan

a működési költségek ugyanebben az időszakban 30 százalékkal zsugorodtak.

Ezek az éles visszavágások pedig most megágyazhatnak a nyereséges működésnek, ahogy az olaj ára egyre emelkedik.

Visszatérő kitermelés

Az olajár beszakadásának egyik legmeglepőbb következménye a kitermelés rendkívül lendületes felfutása. A fenti költségcsökkentések miatt ugyanis a vállalatok óriási lendülettel vetették bele magukat a kitermelésbe, ahogy javult a helyzet az olajpiacon.

Miután 2015 januárjában és 2016-ban a norvég olajkitermelésre vonatkozó előrejelzések csökkentek, a Norwegian Petroleum Directorate (NPD) a múlt héten már a második egymást követő évre fokozta a kitermelési prognózisát.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a 2004-es rekordszint várhatóan 2023-ra lesz megközelíthető.

Mindazonáltal aggodalomra adhat okot, hogy az aktív offshore olajkutak száma 2016-ban egy évtizede nem látott alacsony szintre zuhant, és azóta sem látszik igazi talpra állás. Vagyis a kitermeléssel kapcsolatos optimizmust némileg árnyalja, hogy a feltárások egyelőre nem tudtak emelkedésbe kapcsolni.