Nincs nyertese a holdra szállás 30 milliós versenyének

TEamndus, Google Lunar XPrize
A TeamIndus így készül a Holdra
Vágólapra másolva!
Az első, magánerőből finanszírozott Hold utazásra, még várni kell, ugyanis az XPrize Alapítvány lezárta a több évtizedes versenyt, mivel a Google kiszáll a szponzorok közül. Ez azt jelenti, hogy a fináléban lévő öt csapat egyike sem kapja meg a 20 millió dolláros jutalmat, valamint a 10 millió dolláros egyéb díjat. A nonprofit alapítvány még nem tudja mi lesz a következő lépés, de reméli, hogy talál egy másik szponzort a keresőóriás helyett.
Vágólapra másolva!

Az XPrize Alapítvány weboldalán tette közzé az információt, miszerint mostanra már számítottak egy nyertesre, de egyik csapat sem tudja elindítani programját március 31-re, vagyis a határidő előtt, majd hozzátették, hogy a verseny "az adománygyűjtés, a technikai és szabályozási kihívások nehézségei miatt" ért véget.

A verseny célja a privát űrutazás, mint vállalkozói tevékenység ösztönzése volt.

Minden eddigi sikeres űrutazás a Holdra állami támogatással valósult meg, és a tudomány fejlődését szolgálta. De ha mindezt a magánszféra valósítaná meg, akkor olyan projekteket lehetne elindítani, mint például a holdalapú idegenforgalom vagy bányászat.

Illusztráció Forrás: TeamIndus

A verseny nyertese az, aki megcsinálja, hogy egy pilóta nélküli űrhajó landoljon a Holdon, majd tegyen meg a felszínen 500 métert, készítsen fotókat és videókat, majd induljon vissza a Földre. Az erre szabott határidőt már többször kitolták. Kezdetben még 25 csapat versenyzett a díjért, a végére már csak öt maradt.

Az XPrize közleménye szerint a Google díjajánlata március után megszűnik. A Google azt a nyilatkozatot tette, hogy büszkék az Alapítvánnyal kötött partneri viszonyukra.

Illusztráció Forrás: Google XPRIZE

Az XPrize hozzátette, hogy a Google 6,25 millió dollárt adott a csapatoknak, „elismerésképpen a fontos mérföldkőért, amit letettek". Az összeg a működési költségeket is fedezte, amiért rendkívül hálás az alapítvány – mondta Chanda Gonzales Mowrer a díj kurátora.

Az XPrize Alapítvány az ambiciózus vállalkozói projektek finanszírozásának elősegítésére tartott már versenyt korábban. Az egyik ilyen kihívás egy valódi trikorder – a Star trek sci-fi sorozatban látott diagnosztikai eszköz – létrehozása, amivel az orvosok a betegek állapotát gyorsabban elemezhetik. Egy másik alkalommal pedig egy üzemanyag-hatékony jármű létrehozása volt a cél.

De az alapítvány fő célja mindig is az űr meghódítása volt. A szervezet 2004-ben ítélte oda az első díjat egy magántulajdonú űrhajó megtervezésére, amivel elérhető a Föld légkörének magasabb szintjei. A díjat a SpaceShipOne készítői, Paul Allen és Burt Rutan kapták.

SpaceShipOne Forrás:Wikipedia/Ikluft

Azóta a magánerős űrhajózási ipar drámai mértékben megnőtt, köszönhetően olyan vállalatoknak, mint Jeff Bezos Blue Origine-je, Richard Branson Virgin Galactic-ja, vagy Elon Musk SpaceX-je.

Az öt, finisben maradt csapat még mindig megtalálhatja a módját a holdra szállásnak, és ugyan díj nélkül, de az alapítvány támogatja őket. Legalábbis az egyik csapat, a Synergy Moon még azt tervezi, hogy idén eléri a küldetés célját. A csapat továbbá együttműködik olyan nonprofit szervezetekkel, mint a Space for Humanity, amelynek célja, hogy embereket vigyen év végéig az űr „szélére".