Nagyon oda kell figyelni visszamenőleges kedvezménynél

Aggódás, aggodalom, stressz, gondok COUPLE DOING PAPERWORK interior complexity worry uneasiness 50-60 years COUPLE human person ADULT senior citizen retired EUROPEAN female WOMAN male MAN paper money saving savings invoice FINANCE
Pénzügyi gondok miatt aggódó pár
Vágólapra másolva!
A vállalkozások általában az év elején számszerűsítik, hogy partnereik milyen szerződéses kedvezményre (bónuszra) jogosultak. A MAZARS legfrissebb összefoglalója rámutat: az adminisztrációs teher és a ráfordítás szempontjából egyaránt mérlegelni kell, hogy a visszamenőleges kedvezményt milyen formában biztosítják.
Vágólapra másolva!

Számos cég hetente akár több számlát is kiállít egy-egy partnerének, az évzárás után pedig megriad az éves forgalom alapján a partneri kedvezménnyel módosítandó számlák mennyiségétől, és inkább úgy dönt, hogy nem számlázott engedményként kezeli az előző évi megrendelések után járó visszatérítéseket, írja a Piacésprofit.hu.

Többel áfafizetés az eredmény

Az imént vázolt megoldás azonban

nem csökkenti az eredetileg megfizetett adót, azaz „többlet" áfafizetéssel jár, és más adónemek tekintetében is magasabb adókötelezettséghez vezet.

Például az iparűzési adó és az innovációs járulék alapja is magasabb marad.

Gondot okozhatnak a vállalkozások könyvvitelében a kedvezményes számlák Forrás: BSIP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

A kapcsolódó közterhek csökkentésére kézenfekvő megoldás az eredetileg kiállított számlák ut

ólagos módosítása helyesbítő számlával,

hivatalos nevén számlával egy tekintet alá eső okirattal.

Az áfatörvény bizonyos esetekben lehetőséget biztosít az adóalap utólagos módosítására – a mennyiségre (forgalomra) adott árengedmény tipikusan ezen esetek közé tartozik. Ilyen esetekben javasolt átgondolni

a csoportos számlahelyesbítés lehetőségét, azaz az év során egy partnernek kiállított valamennyi számla egyetlen bizonylattal történő módosítását.

Ezen fel kell tüntetni valamennyi érintett eredeti számla sorszámát, azt, hogy az adott számla mely adatát érinti a módosítás, illetve annak természetét és számszerű hatását, vagyis az „árengedmény" megnevezést, valamint az árengedmény összegét.

Más megoldást is lehet választani

Más esetekben érdemes lehet elgondolkodni az

időszaki elszámolás

bevezetésén is.

Választható az időszakos elszámolás is (illusztráció) Forrás: 123rf

Ezzel ugyanis az eredetileg kibocsátott számlák száma is csökkenthető, illetve az év végi korrekció is sokkal egyszerűbbé válik.

Ezt a gyakorlatot az adóhatóság is támogatja: a több elszámolási időszakot érintő, negatív irányú számlahelyesbítés esetén továbbra is elfogadott és elegendő az utolsó időszakról kiállított számla módosítása, illetve, ha a módosítás összegét az utolsó időszakban számlázott összeg nem fedezi, akkor az azt időben megelőző időszak(ok)ról kiállított számla vagy számlák helyesbítése.