A technológia pörgeti a raktárpiacot

Problems at work Femininity New Business Portrait Young Women Women Females Shipping Copy Space Freight Transportation Job - Religious Figure Delivering Distribution Warehouse Printing Plant Storage Room Printing Press Headache Machine Part Adult Manufact
Close up of a young stressed woman having troubles at work
Vágólapra másolva!
Nem nagyon lehet bukni azon manapság, ha valaki raktárbázist épít. A piaci adatok alapján ugyanis lassan bármilyen raktárak ki lehet adni, annyira keresettek az ilyen ipari ingatlanok.
Vágólapra másolva!

A portfolio.hu-n megjelent elemzés szerint lassan alig lehet kiadó raktárat találni: a kihasználatlansági ráta mindössze 5,5 százalék. Ezen belül a városi raktáraknál rosszabbak a mutatók, itt 13 százalék feletti a kihasználatlansági arány, ehhez képest a városon kívüli nagy logisztikai központokban lévő raktárak kihasználatlansági ráta 4,8 százalék.

Mivel négyzetméterben nézve sokkal nagyobb a központokban található állomány, ezért az átlagos kihasználatlansági ráta összességében inkább ezek helyzetét mutatja.

Ami városi raktárakat illeti, itt nem is volt fejlesztés az előző 12 hónapban, nem adtak át új raktárakat.

Ám egy év alatt 16 százalékról három százalékponttal csökkent az üres raktárak aránya, s a várakozások szerint ez csak tovább fog folytatódni.

A nagy raktárbázisok esetében más a helyzet, itt ugyanis voltak fejlesztések, egy év alatt 23 ezer négyzetméter új raktárhelyiséget adtak át. Vagyis valóságban sokkal nagyobb intenzitással nő az érdeklődés az ilyen ingatlanok iránt: az új területekkel együtt jelentősen csökken a kihasználatlan ingatlanok négyzetméterben mért területe.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Ennek az elemzés szerint az a legfőbb oka, hogy a kereskedelmi szektoron belül az online kereskedelem ugrásszerűen nő, jóval nagyobb ütemben, mint a teljes kiskereskedelmi szektor.

Az online kereskedelem bővülése pedig jelentős raktárkapacitást követel meg.

Tekintettel arra, hogy az elkövetkező években további bővülés várható itt – a mostani nyolc százalékos piaci részesedése a teljes szektoron belül akár 30 százalékra is nőhet 2025-re –, a raktározás és logisztika üzletág további gyors bővülése is borítékolható.

Komoly változást hozhat a logisztikában a robotika és a Big Data is.

Ezek leginkább a fogyasztók kiszolgálásában hozhatnak újat. A technológiai fejlődés egyértelműen egyszerűbbé és gyorsabbá teheti a raktározást, hatékonyabbá a rendszer működtetését, a Big Data pedig megkönnyítheti a vásárlók igényeinek minél hatékonyabb és gyorsabb kiszolgálását.