Milliókra büntethetik, ha rosszul használja a számlázó programot

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Új jogszabályok vonatkoznak az online számlázásra július 1-jétől, viszont a cégeknek már a tesztidőszakban érdemes csatlakoznia a rendszerhez, hogy élesben kerülhessék a hibás számlák miatt kiszabható akár 500 ezer forintos birságot.
Vágólapra másolva!

A számlázással kapcsolatos változás lényege, hogy a számlázó programnak a

legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos számlaértékű – számlák minden adatát azonnal, online módon továbbítania kell a NAV-nak.

Az automatikusan működő adatküldő programok azért jók, mert így ki lehet váltani a havi jelentéseket. A kötelező adatszolgáltatásról az érintett cégeknek kell gondoskodniuk - olvasható a Crowe FST közleményében.

– hívta fel a figyelmet Földes Balázs szenior menedzser.

A kézzel kitöltés kora rég lejárt Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Olyan esetekben, amikor a vállalkozás saját fejlesztésű programból állítja ki számláit, érdemes minél előbb elkezdeni az aktuálisan használt program módosítását annak érdekében, hogy az időben megfeleljen a jogszabályi feltételeknek.Ez különösen fontos lehet azoknál a hazai leányvállalatoknál, amelyek a nemzetközi anyavállalat által fejlesztett egységes programot használnak.

Az adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes teljesítése, hibás vagy valótlan teljesítése akár számlánként

500 ezer forintnyi bírságot is maga után vonhat.

A módosítás további következménye, hogy a vevőknek a későbbiekben célszerű lehet legalább az új partnerek vagy a nagyobb összegű számlák esetén ellenőriznie, hogy az eladói valóban teljesítik-e adatszolgáltatási kötelezettségüket.