Követheti-e dolgozóját GPS-szel a munkáltató munkaidőn túl?

irodai leskelődés, kukkolás
Vágólapra másolva!
A munkáltatói adatkezelés körében a munkáltató jogos érdekében áll a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése. Igaz ez akkor is, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve a kérdéses e-mailfiók nem céges?
Vágólapra másolva!

A munkáltatói adatkezeléssel, a GDPR-el kapcsolatban megjelent cikkben látta az olvasó, hogy a munkáltató jogos érdeke a webhasználat, telefon, e-mail ellenőrzése, írja az Adózóna.hu. A kérdés, hogy

ez akkor is igaz-e, ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, illetve az e-mail postafiók a dolgozó magánszférájához tartozik? És mi a helyzet a GPS alapú helymeghatározással munkaidőn túl?

Abból kell kiindulni, hogy a munkahelyi ellenőrzésnek mi is a célja - kezdi válaszát Dr. Kéri Ádám ügyvéd. - Az ellenőrzés célja a munkaidő felhasználása, a munkavégzés ellenőrzése, illetve a munkáltatói tulajdonban lévő eszközhasználat ellenőrzése. A fenti esetben a munkáltató kizárólag a munkaidő felhasználását és a munkavégzést ellenőrizheti.

Meddig terjedhet a munkavállaló ellenőrzése? Forrás: Shutterstock

Azonban ha az eszközök a munkavállaló tulajdonában vannak, már változik a helyzet, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti.

A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével.

A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

Emellett arra is figyelemmel kell lenni, hogy munkaviszonyban nem kérhető hozzájárulás a munkavállalótól az adatkezeléshez. Ugyanígy, a GPS esetében is biztosítani kell, hogy munkaidőn túl az ellenőrzés kikapcsolható legyen, különben az ellenőrzés jogellenesbe fordul.