Továbbra is uralja a világot a kínai kereskedelem

Shanghai Sanghaj Kína
This photo taken on July 20, 2015 shows clouds above the financial district of Pudong in Shanghai. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Noha a teljes tavalyi kínai kereskedelmi többlet csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, a világ második legnagyobb gazdasága még mindig pluszt termel a legtöbb országgal folytatott kereskedelemből. Ráadásul az Egyesült Államokkal szemben rekord mértékű többlet jött össze 2017-ben.
Vágólapra másolva!

A hivatalos adatok szerint Kína exportja 7,9 százalékkal, míg az importja 15,9 százalékkal bővült 2017-ben. Jüanban számolva a kivitel 10,8 százalékkal, míg a behozatal 18,7 százalékkal erősödött – írja a CNBC. Ennek eredményeként

Kína általános kereskedelmi többlete 422,5 milliárd dolláros volt tavaly,

ami csökkenést jelent a 2016-os év eredményéhez képest.

Ezzel együtt Kína igen erős kereskedelmi évet zárt, jóllehet sokan aggódtak a gazdaság egészsége miatt. A magas adósságszintek, az eszközár buborékok, valamint az ipari szektor lassulása azonban nem gátolta meg Kínát abban, hogy a tavalyi év egészére igen szép makroadatokat érjen el.

Decemberben egyébként az ország exportja 10,9 százalékkal, míg az importja 4,5 százalékkal emelkedett éves alapon. A dollárban denominált importnövekedés azonban az elemzői várakozások szerint csak 13 százalékos lehetett, szemben a novemberi 17,7 százalékkal.

Erősödő ellenszelek

Mindazonáltal a szakértők szerint az idei évben már sokkal nehezebb lesz Kínának kétszámjegyű kereskedelmi növekedéseket összehoznia.

Bár a globális gazdaság növekedése támogató hatást gyakorolhat, az ellenszelek is erősödnek.

A Nomura elemzői ezek között kiemelik az Egyesült Államok protekcionista politikáját, amely várhatóan rányomja a bélyegét a kínai export-növekedési lehetőségekre.

Kína soha nem látott többletet hozott össze az USA-val folytatott kereskedelemben Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

Ráadásul a Kínával folytatott kereskedelem globálisan is igen érzékeny kérdésnek minősül, mivel az ország a legtöbb partnerével szemben többletet mutat. Nem véletlen, hogy Donald Trump amerikai elnök hosszú ideje hangsúlyozza, hogy szerinte Kína kereskedelmi gyakorlata nem fair, míg európai oldalról Emmanuel Macron francia elnök jelezte nemrégiben, hogy nagyobb hozzáférést szeretne a francia vállalatok számára a kínai piacokhoz.

Óriások egymás közt

A friss kereskedelmi adatok egyik legérdekesebb eleme, hogy

Kína tavaly rekord szintű, 275,81 milliárd dolláros többletet ért el az Egyesült Államokkal szemben.

A legutóbbi rekord 2015-ben jött össze, akkor 260,8 milliárd dollárral.

Decemberben a világ második legnagyobb gazdasága 25,55 milliárdos többletet ért el a világelsővel folytatott kereskedelemben, míg novemberben a többlet 27,87 milliárd dolláros volt.

Megromlott viszony

Ezzel párhuzamosan az Észak-Koreával folytatott kínai kereskedelem éles zuhanást szenvedett el 2017-ben. A két ország közti általános volumen 10,5 százalékkal zsugorodott éves alapon, azonban a december még ennél is jóval drámaibb hónap volt.

Akkor egészen 50,6 százalékot szakadt a kereskedelem 2016 azonos időszakához képest.

A tavalyi év utolsó hónapjában az Észak-Koreából érkező import 81,6 százalékkal 54,34 millió dollárra zsugorodott – ilyen alacsony szintre négy éve nem volt példa. Ugyanebben az időszakban az Észak-Koreába irányuló kínai export 23,4 százalékkal 260 millió dollárra csökkent.

Amellett, hogy Kína továbbra is Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnerének számít, Peking már 2006 óta lazítja a kétoldalú kapcsolatait az országgal – mióta Phenjan megkezdte a nukleáris fegyverekkel folytatott kísérleteit, majd Kína csatlakozott a nemzetközi közösséghez, hogy támogassa az ENSZ által kivetett szankciókat.