Jól kihasználták a gyerekek utáni kedvezményeket nyolc év alatt

Családi adókedvezmény, szja, személyi jövedelemadó, nagycsaládosok előnyben
Vágólapra másolva!
A gyermekek után járó adó- és járulékkedvezmények révén 2011 és 2018 között közel 1900 milliárd forintot hagy az állam a dolgozó szülőknél - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időkben megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hozzátette: a legnagyobb összeggel, mintegy 320 milliárd forinttal, az idén számolhat az érintett 1,1 millió ember.

A miniszter ismertette, hogy az első időszakban évenként nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a kedvezményes szabályok az érintett adófizetőnél.

2014-ben már 230 milliárd forint körül

volt a kisgyermekes családokat megillető tétel. Akkor vált lehetővé ugyanis, hogy a magánszemélyek az szja mellett az egészségügyi és a nyugdíjjárulékukból is levonhassák a nekik járó összegeket.

A köztehermérséklés 2016-ban már megközelítette a 265 milliárd forintot, tavaly pedig még tovább növekedett. Az emelkedésnek több oka is van - fejtette ki -, az egyik legfontosabb, hogy 2016-ban elindult az a program, amely négy év alatt, egyenlő részletekben

duplájára emeli a két gyermeket nevelő szülőket megillető kedvezményt.

Az érintettek havi húszezer forint helyett 2019-ben már negyvenezer forintra lesznek jogosultak. Megjegyezte, hogy az idén két gyermek után havonta 35 ezer forint adó- és járulékkedvezmény érvényesíthető.

Fotó: Mudra László - Origo

Varga Mihály úgy értékelt: a gyermekvállalás támogatása, a munkahelyteremtés és a fizetések növelése segíthet hozzá az életszínvonal emelkedéséhez és a gazdasági növekedés fenntartásához.

Szerinte

a migráció erőltetése zsákutca,

a tömeges és kötelező betelepítés nem tűnik jó, a közösség számára hasznos megoldásnak.

"Vannak helyek, ahol lehetőségként tekintenek az afrikai és ázsiai emberek százezreinek betelepítésére, azt remélve, hogy a nemegyszer illegálisan érkezők majd megoldást jelentenek az Európa-szerte jelentkező munkaerőgondokra és a demográfiai kihívásokra". A kormány a biztonságban hisz és abban, hogy a saját gondjainkat nekünk magunknak kell megoldanunk - mondta Varga Mihály.