Áfa alapot képez a turizmusfejlesztési hozzáárulás, vagy sem?

adó, büntetés, nav
Minden fontos dokumentumot érdemes bemutatni az eljárás első szakaszában
Vágólapra másolva!
Zavar támadt egy új teher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az általános forgalmi adó kapcsolatának értelmezésében. A tisztánlátást nem segítette, hanem inkább gátolta a NAV nemrég közölt tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Az ez év elején hatályba lépett turizmusfejlesztési hozzájárulás áfaalapot képez-e, vagy sem? A hozzájárulást a kedvezményes 5 százalékos áfakulcsú étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megfizetni.

A válasz eleinte egyszerűnek tűnt, ám mégis igen hamar bizonytalanság keletkezett a szakmai diskurzus során. Aztán megjelent a NAV tájékoztató, ami szintén nem segítette a tisztánlátást.

illusztráció Forrás: Pixabay

Mint Bartha Katalin okleveles adószakértő írja állásfoglalásában az Adózóna.hu-n, az áfához hasonló, nem az adózót magát terhelő adók nem képeznek áfaalapot. A turizmusfejlesztési hozzájárulás azonban az adózót magát és nem a vevőjét terheli, így beletartozik az áfa alapjába. Fedezetét az adózónak az árképzésén keresztül kell megteremtenie.

Az adószakértő egy uniós jogesettel is alátámasztotta indoklását.

A hasonló adóértelmezési vitába keveredett, gépjárművekhez kapcsolódó regisztrációs adóról szóló uniós ítélet rögzíti, hogy egy adó csak akkor tekinthető áfa alapot képző költségnek, ha az az értékesítéssel közvetlen kapcsolatban van. Mivel a gépjárműadó nem az értékesítéshez, hanem a jármű nyilvántartásba vételéhez kapcsolódik, ezért a kereskedő könyvelésében átmenő tételnek számít és nem növeli az áfa alapját.

Ebből kiindulva, mivel a turizmusfejlesztési hozzájárulás nem a vevő nevében és javára megfizetett költség, hanem az adózót magát terhelő hozzájárulás, az értékesítéssel közvetlen kapcsolatban van, így része az áfa alapjának.