Júliustól azonnal be kell vallani a 100 ezres áfát elérő számlákat

adóbevallás feladása posta ügyfél
Budapest, 2013. május 21. Ügyfelek álnak sorba a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont postahivatalában egy külön pultnál, hogy feladják adóbevallásukat 2013. május 21-én. A mai napon éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat a tavalyi évről. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé minden olyan, belföldi adóalanyok felé kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a számla kiállítása után azonnal, automatikusan kell ezt megtenni.
Vágólapra másolva!

Közeledik a valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetésének kezdő dátuma - figyelmeztet a Deloitte. A 2018 július 1-jétől érvénybe lépő szabályok értelmében a belföldi adóalanyok kötelesek lesznek meghatározott formátumban adatot szolgáltatni egy webes felületen keresztül a NAV számára az általuk,

más belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról, amennyiben az áthárított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Az adózók ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy az összes kiállított számlájuk adatait jelentik.

„A legfrissebb hírek szerint az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell továbbítani, ami egyben azt is jelenti, hogy az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló – jelenleg még a jogszabálytervezetben szereplő – 24 órás határidőt eltörlik" – mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

Júliustól fontos változások lesznek az áfát illetően Forrás: MTI/Marjai János

Az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén akár félmillió forintos bírság is kiróható, ráadásul a büntetés számlánként is kiszabható.

=========