Az álláskeresők jelentős része el se megy az interjúra

Job recruitment interview White Collar Worker Toothy Smile Businesswoman Businessman Young Women Women Business Relationship Smirking Job Interview Staff Meeting Recruitment 20-29 Years Mature Adult Young Adult Smiling Talking Sitting Meeting Discussion C
Portrait of beautiful young woman sitting in front of manager and senior leader during a job interview. Senior business people in conversation with a young business woman. Recruiter checking the candidate during job interview.
Vágólapra másolva!
A magyar munkaerőpiac beszűkült, de nem feltétlenül a HR-es tehet arról, hogy egy kiválasztási folyamat elhúzódik. Az álláskeresőktől folyamatosan hallható, hogy nem kapnak visszajelzést a cégtől, de mit tehet a HR-es, ha a pályázó meg sem jelenik meg a leegyeztetett állásinterjún?
Vágólapra másolva!

A magyar munkaerőpiac beszűkült, de nem feltétlenül a HR-es tehet arról, hogy egy kiválasztási folyamat elhúzódik. Az álláskeresőktől folyamatosan hallható, hogy nem kapnak visszajelzést a cégtől, de mit tehet a HR-es, ha a pályázó meg sem jelenik meg a leegyeztetett állásinterjún?

Az álláskeresők azért nem mennek el az állásinterjúkra, mert közbejött valami, vagy már nem aktuális a keresés, de mivel félnek a visszajelzés során a válaszreakciótól, inkább nem jelentkeznek a HR-esnél lemondani a találkozót, mondja Fazekas Éva a JobAngel-től a Hrportál.hu-n. Tapasztalatai szerint az álláskeresők között az alacsonyabb iskolai végzettségűek kb. 30 százaléka el sem megy állásinterjúra.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Rido/Ridofranz

Nem reprezentatív felmérés alapján a HR szakemberek a kiválasztási folyamat során azt tapasztalják, hogy inkább az emberi attitűdön múlik, hogy a jelölt elmegy-e a megbeszélt állásinterjúra.

Általában a magasabb iskolai végzettségűeknél kevésbé jellemző, hogy visszajelzés nélkül nem jelenik meg a találkozón.

JobAngel a HR szakembereknek azt javasolja, hogy az álláshirdetés megírásakor korrekt és valós információkat adjanak meg a hirdetés szövegében,

pontosan megfogalmazva a betöltendő munkakörhöz az elvárásokat és a cég oldaláról a juttatásokat.

Már az álláshirdetésben is érdemes hangsúlyozni, hogy fontos a munkavállaló személye és kiderüljön számára miért érdemes a cégnél dolgoznia.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem/Antonioguillem

A legmegbízhatóbb az írásbeli kommunikáció, mert biztonságot nyújt mindkét félnek, mely megvalósulhat emailben, Linkedinen is akár, de a Facebook nem javasolt, mert esetlegesen valamilyen biztonsági protokollja miatt letiltják a jelentkezőt, akkor az információ nem jut el a másik félhez.

Az álláskeresőnek kell egy valós személy, akivel kapcsolatban van, nem elég egy központi e-mil cím. Sok esetben az álláshirdetésekből nem derül ki a cég neve, ha pedig külső toborzó céget bíznak meg a vállalkozások, akkor sem feltétlenül válik ismertté a toborzó cég neve.

Az interjúk szervezésekor, a találkozót megelőző napon ajánlott üzenetet küldeni a jelentkezőnek leghatékonyabban sms-ben, hogy várják szeretettel és kommunikálják felé nem baj, ha lemondja az interjút, de beszéljenek.