Tovább drágul minden idők legnagyobb olajkatasztrófája

File photo shows fire boat response crews battling the blazing remnants of the off shore oil rig Deepwater Horizon, off Louisiana 
BP olajkatasztrófa Mexikói-öböl
Fire boat response crews battle the blazing remnants of the off shore oil rig Deepwater Horizon, off Louisiana, in this file handout photograph taken on April 21, 2010 and obtained on April 22, 2010. BP PLC has reached an estimated $7.8 billion agreement with plaintiffs suing over the massive 2010 Gulf of Mexico oil spill, the company said on March 2, 2012, but it still faces claims by the U.S. government and drilling partners. BP said the cost of the proposed settlement would be around $7.8 billion, including a BP commitment of $2.3 billion to help resolve loss claims related to the Gulf seafood industry. REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/Files (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENERGY BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
2010-ben a világ egyik legdurvább olajkatasztrófáját okozta a BP, amikor felrobbant a vállalat egyik fúrótornya a Mexikói-öbölben. A kártérítési eljárások a mai napig nem zárultak le, a végső számla már 65 milliárd dollárnál jár.
Vágólapra másolva!

A British Petroleum (BP) fúrótornya 2010-ben robbant fel, amivel minden idők egyik legnagyobb olajkatasztrófáját idézték elő.

A balesetben akkor 11 ember meghalt,

és 780 ezer köbméter olaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe.

A katasztrófa óta közel nyolc év telt el, de még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora büntetést kell kiszabni a BP-re a környezetszennyezésért.

Az olajvállalat becslése 2016-ban 61,6 milliárd dollár volt, de ezt az összeget már jócskán meghaladja a jelenlegi számla.

A Deepwater Horizon fúrótornyot oltják Forrás: Reuters/Handout

Az összeg 2017 utolsó negyedévében újabb 1,7 milliárd dollárral növekedett, amely a folyamatosan születő bírósági ítéletekből adódik össze – írja a The Guardian.

Így a jelenlegi számla összege 65 milliárd dollár.

A bíróságon összesen 390 ezer keresetet nyújtottak be a BP ellen a Deepwater Horizon katasztrófával kapcsolatban, és ezeknek már a 99 százalékát elbírálták.

A vállalat szóvivője szerint várhatóan pár hónapon belül sikerül megegyezni az összes érintettel,

és így véglegessé válik a kártérítés összege.

Az olajkatasztrófa okozta károkat nagyon nehéz számszerűsíteni, és a legkülönbözőbb területekről érkeztek be keresetek. A katasztrófa nem csak a BP partnereire volt hatással, hanem az élővilágra, a turizmusra, a kereskedelmi útvonalakra, a halászatra, illetve általánosságban az egész olajiparra.

Olajszennyeződés amerika partjainál a BP Deepwater Horizon katasztrófája után Forrás: AFP/Saul Loeb

Hogy pontosan miből tevődik össze a 65 milliárd dollár, azt nehéz lenne felsorolni,

de a legnagyobb tétel az egy 18,5 milliárd dolláros büntetés, amelyet a cég a környezetvédelmi szabályok megszegése miatt kapott.

Emellett 4,5 milliárd dollárt fizettek bírságként a biztonsági előírások megszegésért, illetve 7,8 milliárd dollár értékben kompenzálták az áldozatok hozzátartozóit és a fúrótorony dolgozóit.

Ebből a keretből jut pénz annak a 47 ezer embernek az egészségügyi kompenzációjára is, akiknél valamilyen betegség alakult ki az olajszennyezés következtében.

A kísérleti mélytengeri fúrás helyszínén az április 10-i robbanás után még július 15-én is ömlött az olaj Forrás: Origo

Iparági szakértők szerint bár az újabb 1,7 milliárd dollár nagyságú büntetés igen nagy, de nem fogja érdemben megrengetni az olajvállalatot.

A részletek csak a cég februárban közétett éves jelentéséből derülnek ki, a hír hatására a BP részvényei 2-3 százalékot estek.