Gigantikus egészségügyi szolgáltatót hoz létre három nagyvállalat

Medicine for my headache "Vitamin Pill 30s Adult Adults" Aspirin Beauty And Health Capsule Carrying Casual Caucasian Close-up Cold And Flu Cold Virus Copy Space Female Headache Healthcare And Medicine Holding House Human Hand Illness Indoors Lifestyle Med
A mature woman taking medication
Vágólapra másolva!
Soha nem látott jellegű és volumenű együttműködést jelentett be három amerikai óriáscég. Az Amazon, a JP Morgan Chase és a befektetőguru Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway, közösen indítanak egészségügyi szolgáltató intézményt munkavállalóiknak. A bejelentés szerint, a létrehozandó intézmény nem törekszik profit termelésére – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az USA új egészségügyi törvénye miatt, az egészségügyi kiadások jelentős emelkedésére kell felkészülni. Ennek enyhítését célozza a bejelentett új szolgáltató.

Nagyon korszerű és nagyon olcsó

A három óriás közös bejelentésében azt ígéri, az új egészségügyi szuperszolgáltató korszerű és részben újszerű megoldások révén támogatja majd a munkavállalók egészségét, illetve betegség esetén segíti gyógyulásukat.

A tervezett szolgáltatóba mindhárom alapító vállalat részéről delegálnak már kipróbált és bizonyított felsővezetőket az irányítási feladatok ellátására.

Saját egészségügyi szolgáltató létrehozását jelentette be három nagyvállalat (illusztráció) Forrás: Getty Images/iStockphoto/StA-gur Karlsson/Steex

Mindhárom érintett cég első embere megszólalt a bejelentéskor. Warren Buffett azt mondta, nem ígérik azt, hogy megoldják a megugró egészségügyi kiadások problémáját, de vezetőtársaival együtt úgy gondolja, jelentősen tudják enyhíteni az abból fakadó nehézségeket.

Jeff Bezos, az Amazon első embere pedig azt mondta,

a saját szolgáltatóval csökkenthetők az egészségügy szektorának gazdaságra nehezedő terhei.

Az alapító cégeknek pedig azért éri meg a minden valószínűség szerint hatalmas beruházás, mert így jobban vigyázhatnak munkavállalóik eredményességére.

Jamie Dimon a JP Morgan-től azt emelte ki, a rendszeresített egészségügyi megoldások biztosan hasznára válnak majd az alkalmazottaknak és családjaiknak. Céljuk, hogy átláthatóan és egyszerűsített módon működjön az új intézmény, mert így jelentős költségmegtakarítás érhető el a kiadásokban.

Jeff Bezos, az Amazon vezetője is nagy reményeket fűz az új szolgáltatóhoz Forrás: AFP/David Ryder

Technológiai újítások és függetlenség

A tervek szerint az intézmény jelentős mértékben támaszkodik a legújabb technológiai megoldásokra. Emellett független, saját lábakon álló vállalat lesz. Arról egyelőre nincs hír, hogy a három alapítóvállalat dolgozóin kívül mások részére is nyújtanak-e szolgáltatást. Ám vélhetően így is elég feladatot ad létrehozni a szolgáltatót úgy, hogy

a bejelentés szerinti módon és színvonalon lássa el a három cégnél dolgozó, nagyjából 1,1 millió munkavállalót.

Az első kommentárok meg is jegyzik: elsőre ellentmondásosnak tűnik az, hogy az új intézményénél, újító technológiák alkalmazásával, mégis olcsón nyújtsanak szolgáltatást, ráadásul nem profitszerzési alapon.

A hírre a három vállalat piaci papírjai nem reagáltak érzékelhetően, néhány, jelenleg működő egészségügyi szolgáltató értéke azonban rögtön néhány százalékot zuhant.