Régiónkban Magyarország startupjai kapták a második legnagyobb tőkebefektetést

arrow begin brown business cartoon casual chart colorful computer concept creativity diagram doodle drawing entrepreneur filter filtered graph hand holding idea illustration light lightbulb male man many men new pc pen person point retro rocket screen ske
45663140 - young man pointing at startup concept over a tablet computer ötlet
Vágólapra másolva!
Magyarország rendelkezik Közép- és Kelet-Európa egyik legaktívabb startup ökoszisztémájával. A pénzügyi támogatási rendszer hazánkban – főként mennyiségi szempontból – fejlettnek számít, a közösségi élet rendkívül aktív, és több mint 10 ezer tech vállalkozó vagy potenciális vállalkozó keresi a fejlődési lehetőségeket vállalkozása számára. Többek között ez derül ki az East-West Digital News (EWDN) hír- és piackutató ügynökség 2017-es riportjából, amely a régió 24 országának startup szcénáját mutatja be részletesen.
Vágólapra másolva!

A vizsgált országok közé tartoznak a Németországtól és Ausztriától keletre fekvő közép-európai országok, Oroszországot és a kaukázusi független országokat is beleszámolva a posztszovjet államok (a közép-ázsiaiak már nem), a volt Jugoszlávia területén létrejött államok és Albánia. Innováció terén a legkiemelkedőbbek közé Észtország és Szlovénia tartozik, a fejlettségi lista legalján pedig elsősorban a volt jugoszláv országokat találjuk.

Illsuztráció Forrás: 123rf

A vizsgált országok között Magyarország a második helyen szerepel, a tőkebefektetések értékét tekintve közel 80 millió euróval (közel 25 milliárd forint).

A lista első helyén azt a Fehéroroszországot találjuk, ahol az elmúlt két évben a Google és a Facebook is bevásárolt startupokból, a harmadik helyen pedig a szoftverfejlesztés terén kiemelkedő Ukrajnát. Őt követi Észtország, Lengyelország és Szlovénia.

Összehasonlításul: 2016-ban az USA kockázatitőke-piacának mérete 70 milliárd dollár volt (közel 18 billió forint), Kínáé 30 milliárd dollár (7,69 billió Ft), az Európai Unióé kb. 15 milliárd dollár (3,84 billió forint).

A tanulmány Magyarország startup-életének aktivitását, a pezsgő közösségi életet, illetve a vállalkozókban bővelkedő technológiai szektort emeli ki, és hangsúlyozza az Európai Unió és a Magyar Állam által biztosított források nagy mennyiségét, valamint a magánbefektetők aktivitását is.

A helyi tőkebefektetők számát több mint tízben állapítják meg, és kb. 200 aktív angyalbefektetőről írnak. Az ország lakosságára vetített befektetési volumen tekintetében, valamint az ország startup ökoszisztémájának érettségét nézve a Magyarországgal határos, vizsgált országok közül csak Szlovénia ért el jobb értéket. A 2017-es év említésre méltó magyarországi tranzakciói közé a Bitrise és a Barion tőkebevonása került.

A riportról részletesebb információk a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. blogján olvashatók.