A Debreceni Egyetem segít az egyetemistáknak a startupok indításában

business startup office team people meeting young computer start up group teamwork smiling colleagues success casual working woman technology men entrepreneur happy tablet work laptop desk training modern company successful creative corporate man project
49117318 - startup business people group working everyday job at modern office ötlet
Vágólapra másolva!
Évi fél milliárd forintos keretösszegű Innovációs Alapot hozott létre a Debreceni Egyetem a vállalkozókedvű hallgatók ötleteinek megvalósítására és piacra juttatására.
Vágólapra másolva!

A Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közössége (DEVIK) 3 és fél évvel ezelőtt jött létre a Gazdaságtudományi, valamint később a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar támogatásával, írja a Magyarmezőgazdaság.hu. A szervezet havonta egyszer olyan előadásokat és kerekasztalbeszélgetéseket tart, melyen a hallgatók hasznos információkhoz juthatnak leendő vállalkozásuk elindításához.

A vállalkozói ökoszisztéma fejlesztése kapcsán Bács Zoltán kancellár azt hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem szervezeti felépítése mellett a környezetét is igyekszik olyanná alakítani, ami segíti a vállalkozó szellemű hallgatókat terveik megvalósításában. Létrehozták a Debreceni Egyetem Innovációs Alapját (DEINA), amelybe az egyetem minden piaci bevételének 5 százalékát teszik.

Az így felhalmozódott évi 5-600 millió forintból tudják támogatni az arra alkalmas projektek indulását az államháztartási szabályok szerint

– jelentette be Bács Zoltán.

- mondta Gémesi Zsolt, a DE Innovációs Ökoszisztéma Központ vezetője. A DEINA félmilliárd forintos keretösszegén túl a fiatal vállalkozók GINOP inkubátorra is pályázhatnak, illetve a kormány által létrehozott 620 millió forint keretösszegű támogatási alappal is számolhatnak az igazán innovatív ötletek gazdái.

Soha nem volt még annyi forrás Magyarországon a jó ötletek megvalósításához, mint napjainkban Forrás: Origo

- mondta Kovács Zsolt, az EH Invest Zrt. igazgatósági elnöke.

Lévay Csaba, a fővárosban évek óta sikeresen működő Bossconect Mentor Program alapítója kiemelte, hogy tevékenységüket ebben az évben szeretnék 15 további nagyvárosra, köztük Debrecenre is kiterjeszteni. Ennek lényege, hogy a sikeres vállalkozókból álló mentorok választanak maguknak egy-egy fiatalt, akiket havonta egyszer személyes találkozón látnak el tanácsokkal ingyenesen. A tervek szerint a cívisvárosól és a régióból körülbelül száz fiatal vehet részt majd a programban.