Az amerikaiak virágait Etiópia termeszti

Balkonkertészet felsőfokon - ezzel az 5 növénnyel garantált a siker!, levendula
Vágólapra másolva!
A latin-amerikai virágtermelők dominanciáját kívánja megtörni az etióp virágtermelő szektor, ami az utóbbi években számottevően megnövekedett. Az állami tulajdonban lévő Ethiopian Airlines Enterprise Miamiba, Los Angelesbe és New Yorkba szállítja a virágokat, egyelőre a személyszállító gépek rakterében – mondta el Girum Abebe regionális vezető a Bloombergnek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évtizedben Etiópia komoly pozíciót vívott ki magának a globális virágkertészet piacán, kihasználva a meleg trópusi éghajlatát, és az egész éven át tartó napsütést, amely biztosítja a kellemes nappalokat és a nem túl hűvös éjszakákat, vagyis az ideális környezetet a növények virágzásához. Ugyanakkor ez az éghajlat segített a kolumbiai és ecuadori virágtermesztésen is.

– nyilatkozta Girum.

Etiópia virágexportjának jelenleg Európa a felvevőpiaca, és ennek köszönhetően az ország Afrika második legnagyobb termelője – Kenya után – a Rabobank kutatása szerint.

Az etióp termelés mintegy 80 százalékát viszik Hollandiába,

a globális virágkereskedelem központjába, ahol aztán elosztják és szállítják tovább.

Illusztráció Forrás: Kontos Gábor

„A legtöbb ember nem tudja, hogy a virágkereskedelem is globális piac. Etiópia remekül teljesít, mivel a munkaerő valamivel olcsóbb, mint Kenyában, és az éghajlata talán még kedvezőbb is, ez pedig nagyobb virágzást produkál” – nyilatkozta Cindy van Rijswick a Rabobank virágkultúra elemzője.

Az európai virágértékesítés az elmúlt években rendezetlenné vált, és ez arra ösztönözte a termelőket, hogy vizsgálják meg a transzatlanti piacokban rejlő lehetőségeket.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az Etiópiai Kertészeti Szakmai Szövetség szerint a virágokból és más növények eladásából származó bevételek ma már megközelítik a 280 millió dollárt, a cél pedig az egymilliárd dolláros bevétel. Ennek elérése érdekében az addisz-abebai kormány azt tervezi, hogy több mint 6500 hektár új földterületet alakít ki a virágtermesztéshez, miközben egyre több országba akarnak exportálnak a jövőben.

A virágtermesztést az etióp állam támogatásokkal és adócsökkentéssel is serkenti.