Az agresszió és lojalitás mellett lőni is tudni kellene a jakuzáknak

A három templom ünnepe, Szandzsa Macuri Tokió
In this picture taken on May 20, 2017, men pose for photographs showing their "Irezumi" Japanese traditional tattoos related to the Yakuza's universe, during the Sanja Matsuri festival in Tokyo. Over 1.5 million people flocked to Tokyo's Asakusa district during the three-day annual festival, which heralds the coming of summer in the Japanese capital. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Nagyot fordulhat a japán alvilág és a szürkegazdaság élete, ha a legnagyobb japán szervezett bűnözői csoportnak sikerül keresztülvinnie a beharangozott fordulatot. Ennek értelmében, jelentős kifehéredés árán, a legális üzletek világába nyergelne át a jakuza. Az ötlet első pillantásra vitán felül állhat, a hírek szerint ugyanis a csoport afféle magántestőrségi feladatokat vállalna a jövőben, külföldön élő vagy dolgozó japánok mellett. Gondot jelenthet azonban, hogy a jakuzák hagyományaiban nincsenek jelen a lőfegyverek, így bánni se nagyon tudnak azokkal.
Vágólapra másolva!

Ha kell, agresszívak, emellett lojálisak, félelmetesek – csak lőni és emberéletet óvni nem tudnak úgy, ahogy az elvárható lenne. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sikerrel konkuráljanak a már működő bel- és külföldi, fegyveres biztonságtechnikai szolgáltatásokat nyújtó magáncégekkel a modern jakuzák. A testőrködés, a fegyveres kíséret biztosítása olyan feladatok, melyekhez sokak szerint a jakuzáknak megvannak a fizikai és szellemi képességeik, valamint a hozzáállásuk. Ám önmagában ez még kevés mind a legalitáshoz, mind az üzleti sikerhez. A hagyományos, többnyire illegális üzleteik visszaszorulásával azonban kevés választásuk marad, így most megpróbálják felkészültségüket és fegyelmezettségüket szokatlan terepen kamatoztatni.

Egyes félelmetes hírű jakuzacsoportok új utakat keresnek, ezek közül az egyik a legálisan nyújtott szolgáltatások vállalása lehet Forrás: AFP

Pártoskodás és szakadások a jakuzában

Japán hírhedt bűnözői csoportjainak, összefoglaló nevükön a jakuzának, még mindig óriási gazdasági súlya van a távol-keleti ország gazdaságában – írja a Forbes. Egy hivatali jelentés szerint, csak az építőiparban a teljes ágazat 5 százalékára tehető a jakuzához köthető teljesítmény, de fedőcégeik révén éppúgy jelen vannak a hulladékhasznosításban, mint a szórakoztatóiparban.

A jakuza jelentősége azért is figyelemreméltó, mert az utóbbi években két körülmény is nehezítette a csoportok működését.

A tömörülések összesen nagyságrendileg 80-100 ezer tagot számlálnak és 21-24 nagyobb csoportot alkotnak a szervezeten belül, korábban több esetben területért vívott bandaháborúba bonyolódva egymással. 2015 augusztusában a legnagyobb csoport, a mintegy 25 ezer taggal rendelkező Jamagucsi-gumi, kétfele szakadt.

A csoporthoz köthető gazdasági teljesítmény éves nagyságrendjét akkor 6 milliárd dollárra becsülték.

Az akkor pontosan 100 éve alapított társulás egyik fele továbbvitte az eredeti nevet, másik fele Kobe Jamagucsi-gumi néven kezdte meg működését. Ez utóbbi idén áprilisban szintén szakadást élt meg, alvezére megalapította a Ninkyo Dantai-csoportot, amely nevet angolszász környezetben „Humanitarian" névre fordítanak. Ez – alacsony társulási díjai miatt – sok alvilági figurát arra késztetett, hogy csatlakozzon a szervezethez.

A jakuza ugyanis – bármennyire meglepő – nincs törvényi erővel tiltva Japánban, azaz csoportként a létük, szigorúan véve, nem törvényellenes. Szabályozás, tiltás a működésükre vonatkozik. A szakadások után viszont a félelem hullámai söpörtek végig azokon, akiket bármilyen módon érint a szervezett bűnözés.

A rendőrség ugyanis attól tartott, véres bandaháború robban ki az átalakulások nyomán.

Korábban az 1980-as években történt ilyen, akkor néhány év alatt 20 bandatag lett áldozata a bűnözők közötti konfliktusoknak.

Jakuzák idén Tokióban, a Sanja-fesztiválon Forrás: AFP/Fred Dufour

Az ellentéteket azonban némiképp háttérbe szorította, hogy a jakuza fokozatosan veszített korábbi stabil pozícióiból. Míg évtizedekkel ezelőtt a tiltott szerencsejáték, az uzsorakamat, továbbá a prostitúció jelentette a legfontosabb bevételi forrásaikat, addig

az 1990-es években már jelen voltak az ingatlanüzletben, a drog- és a fegyverkereskedelemben is.

Akkor – állítólag – hallgatólagos megállapodás jött léte a kormány és a klánokba szerveződő csoportok vezetői között arról, hogy a hatóságok milyen esetekben elnézők irányukba. Ennek feltétele volt, hogy a jakuzák segítik az állami rendvédelmi szerveket és hatóságokat felszámolni a független bűnözői csoportokat, és ügyelnek a külföldi turisták biztonságára is.

Aranyláz Hongkongban

A status quonak egy rendőr halála vetett véget az évtized közepén, a japán szervezett alvilág pedig fokozatosan veszített állásaiból.

A hagyományos üzletek súlyának csökkenésével, a lényegében mindig értékálló arany fele fordult a bűnözők figyelme.

Japán 2014-ben megkezdte az aranyforgalmazáshoz kapcsolódó adóterhek fokozatos emelését, addig Hongkongban továbbra is tehermentes maradt az arannyal való üzletelés. Így például ezért lett a Japán déli részén fekvő Fukuoka városa a jakuza aranycsempészetének központja.

Szerencsejátékosokból rettegett alvilági harcosok

A jakuza eredete a 17. század elejére tekint vissza. A feudális anarchia korábban gazdátlanná, földesúr nélkülivé vált szamurájuk, a roninok és az utcai árusok (tekija), szerencsejátékosok (bakutó) rétegéből alakult ki a mai jakuza csoportok magva. A bűnözői réteg (gurentai) a második világháború után jelent meg a csoportosulásokban. A jakuzán belüli férfiakat is jakuzák néven illetik, ez gyakran megnehezíti a japán szervezett bűnözésről szóló diskurzust. Maga a kifejezés is a szerencsejátékból ered, egy kártyajátékban a 8-as, 9-es és a 3-as számot jelenti, ami a játékban a nyerő helyzetre utal.

Az illegális, de legalábbi adóelkerülésre játszó aranyüzlet óriási méreteket öltött. 2014 júniusáig nyolc ilyen esetet jelentett a japán pénzügyminisztérium illetékes osztálya. 2015-ben már 177, 2016 júniusáig pedig 294 esetről szereztek tudomást.

Ez utóbbiból 135 esetben érkezett az arany Hongkongból.

Az aranycsempészetben oroszlánrészt vállalnak a Jamagucsi-gumi tagjai, 2014 decemberében például két tagjukat is milliós értékű áruval, négy darab, egyenként 1 kilogrammos aranytömbbel kapták el a hatóságok.

A 2015-ben jelentett 177 eset pedig összesen 700 kilogramm aranyat jelentett, nagyjából 6,5 milliárd forintnak megfelelő értékben.

A hagyományos üzleteik súlyának csökkenésével és a lezajlott szakadásokat követően, a jakuza figyelme az értékálló arany felé fordult az elmúlt években Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

A városban pedig idén nyáron egy óriási értékű rablás elkövetői után nyomoztak a rendőrök: egy háromtagú banda,

több mint 3 millió dollár értékű aranyat vitt el fényes nappal,

melynek nagy része csempészett áru volt. Fukuoka jelentőségének felértékelődése annak köszönhető, hogy a városnak jó a közlekedési csatlakozása Ázsia más térségeihez, a bűnözőknek pedig nagy szükségük van a készpénzre. Ez utóbbi esetben az arany ugyan nem pénz, de értékálló, univerzális eszköz az illegális kereskedelemben.

A cikk folytatásában arról olvashat, hogyan képzelik a váltást a legalitás irányába egyes japán csoportok a jakuzán belül, és mit gondolnak erről az ügyeikre rálátó szakértők! Lapozzon!