A Wikipedia igazgatója több nőt akar látni az online enciklopédiánál

Katherine Maher , A Wikipédia Alapítvány ügyvezető igazgatója
Vágólapra másolva!
A Wikipédiát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója, Katherine Maher dolgozott a HSBC Banknak, az Egyesült Nemzetek Szervezeténél, és a Világbanknak is. Maher inkább hasonlít egy igazi alapítvány vezetőjéhez, mint egy hatalmas tech cég fejéhez. A vezető több nőt szeretne látni az oldalnál.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgyi titánokkal ellentétben, amik a reklámokra támaszkodnak, a Wikipédia finanszírozását egy alapítvány végzi, adományokon keresztül. Ugyanakkor hasonló kihívásokkal szembesül, mint a többi tech cég – cenzúra, magánélet védelme és több női munkaerő alkalmazása –, de eltérő megközelítést alkalmaz, köszönhetően a nonprofit alapítványnak.

Katherine Maher, a Wikipédia Alapítvány ügyvezető igazgatója Forrás: Flickr/frederic.jacobs

A Wikipedia az átláthatósággal, illetve a nagyvállalatok kereskedelmi nyomása nélkül létrehozta az a közösséget, ami jelenleg is önmagát szabályozza.

– nyilatkozta Maher a Financial Times-nak.

A Wikipédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales. Az ötlet onnan jött, hogy Wales nem talált meg nagyon alapvető dolgokat az interneten. Ezért létrehozott egy oldalt szakértői cikkekhez, amelyeknek szigorú beadási feltételeket szabott meg.

Az oldal lehetővé tette a felhasználók számára, hogy együttműködjenek, és szerkesszék a tartalmakat, mielőtt az beküldésre került.

Az oldal népszerűsége pedig robbanásszerűen emelkedett – több mint 10 ezer szócikket volt az első év végén.

Katherine Maher Forrás: Wikimedia Commons

A közösségnek néhány kulcsfontosságú alapelvet kell követnie: minden bejegyzésnek semlegesnek és megbízható forrásúnak kell lennie, figyelembe kell venni a főbb témákat, valamint az eredeti hivatkozásokat is fel kell tüntetni.

Minden változás nyomon követnek, és minden beszélgetést rögzítenek – a Wikipédiánál emberek dolgoznak, és nem algoritmusok.

Wikipedia Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A cég igyekszik támogatni a női közreműködőket, akiknek az aránya jelenleg 20 százalék. Az oldalon pedig sokkal több férfi önéletrajza szerepel, mint nőé.