Megőrültek a britek Harry herceg menyasszonyának jegygyűrűje miatt

Meghan Markle jegygyűrű
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 27: Prince Harry and Meghan Markle, ring detail, attend an official photocall to announce the engagement of Prince Harry and actress Meghan Markle at The Sunken Gardens at Kensington Palace on November 27, 2017 in London, England. Prince Harry and Meghan Markle have been a couple officially since November 2016 and are due to marry in Spring 2018. (Photo by Karwai Tang/WireImage)
Vágólapra másolva!
A héten bejelentette Harry herceg, hogy megkérte barátnője, Meghan Markle kezét. Harry a jegyesének egy saját tervezésű gyűrűt adott egy különleges gyémánttal a közepén. Még a szakértők is csak találgatni tudnak, hogy mekkora lehet a piaci értéke az ékszernek, míg a bizsu verziót forgalmazó oldalak az óriási érdeklődés miatt összeomlottak.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia a királyi eljegyzés lázában ég, hiszen Harry herceg eljegyezte barátnőjét, az amerikai színésznőt, Meghan Markle-t.

Hogy napra pontosan mikor lesz az esküvő, azt egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy a jeles esemény májusban lesz, és nem munkanapra fog esni.

Azonban hiába van még több mint fél év a házasságig, már most óriási az izgalom,

melynek egyik forrása a menyasszony eljegyzési gyűrűje.

Meghan Markle jegygyűrűje Forrás: Getty Images/WireImage/Karwai Tang

A gyűrű különlegessége, hogy Harry herceg maga tervezte, és nem csak a benne lévő kövek miatt lesz drága, hanem az eszmei értékét is jelentősen megdobja. Ráadásul Harry herceg a gyűrűt anyja, Diana hercegnő tiszteletére tervezte – írja a Time.

Emiatt a szakértők már most megfizethetetlennek minősítették a gyűrűt.

Azonban nyilvánvaló, hogyha a szentimentális szempontokat elhagyjuk, akkor mégis lehet kapni egy közelítő értéket az ékszer áráról.

Mennyibe kerül a gyűrű?

A gyűrű alapja arany, ebben van három gyémánt. Bár az arany értéke sem elhanyagolható, a gyűrű értékét gyakorlatilag teljes egészében a drágakövek adják.

A központi gyémánt Botswanából származik, ami azért fontos, mert Harry herceg maga is járt az országban gyerekként, sőt jegyesével is itt ünnepelte 36. születésnapját.

A központi követ két kisebb kő díszíti, ezek Diana hercegnő magángyűjteményéből származnak.

A Diamond Pro ügyvezető igazgatója, Michael Fried szerint lehetetlen megbecsülni a pontos árat. A szakértő szerint sok minden a gyémántok minőségétől függ, emiatt

akár 350 ezer dollár is lehet a gyűrű ára.

Meghan Markle Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Egy háromkarátos gyémánt ára a minőségtől függően 80 ezertől 200 ezer dollárig terjedhet.

Kathryn Money, a Brilliant Earth szakértőjének becslése szerint a gyűrűben szereplő gyémántok összesített karátszáma 6,5 körül van,

ebből a központi gyémánt egymaga 5 karátos lehet.

Hasonló becslést adott a Blue Nile szakértője is, 300-350 ezer dollárra tippelik a gyűrű árát, ha azok a legjobb minőségű gyémántból készültek. Királyi pár révén nehezen lehet más forgatókönyvet elképzelni.

A szakértői értékbecslések szerint egybecsengenek, tehát a gyűrű piaci értéke 350 ezer dollár lehet,

ami átszámolva 91,8 millió forint.

Ezzel Harry herceg jócskán megelőzi testvérét, hiszen Vilmos herceg az anyja, 18 karátos zafírgyűrűjével kérte meg Kate Middleton kezét, amelynek értéke hivatalosan 37 307 dollár volt,

amikor Károly herceg megvásárolta 1981-ben.

Katalin hercegnő és a jegygyűrű Forrás: Getty Images/Chris Jackson

A Time magazin szerint az Egyesült Államokban az a szokás, hogy kéthavi fizetés áráért vesznek jegygyűrűt. Az amerikaik 2016-ban átlagosan 6163 dollárt költöttek az ékszerre, ami 1,6 millió forintnak felel meg.

A bizsu verziót elkapkodták

Alig jelent meg a Meghan Markle jegygyűrűjéről az első fotó, azonnal ellepte az online boltokat annak butított másolata.

A QVC 22,50 fontért (7900 forintért) árulta a másolatokat, de nem csak, hogy elkapkodták a gyűrűket, de teljesen szétesett az oldal a leterheltség miatt – írja a Daily Star.

Ugyan a tegnap megjelenő cikk azt írja, hogy a drágább másolatból,

a 32 fontos (11 250 forint) verzióból még lehet kapni, mára az azt forgalmazó oldal is teljesen lerobbant.

3450 fontos másolat Forrás: The London Victorian Ring

A magasabb árkategóriában még lehet kapni másolatokat, a The London Victorian Ring 3450 font (1,2 millió forint) értékben árul az eredetivel szinte megegyező paraméterekkel bíró gyűrűt. Az oldal a karátszámot 1,1 és 2,5 közé becsüli.