10 ezer dollár fölé került a bitcoin árfolyama

bitcoin kriptovaluta
Bitcoin-medálok
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál magasabbra, 10 ezer dollár fölé emelkedett a bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama szerdán a virtuális valutákat követő Coindesk weboldal adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A luxembourgi székhelyű tőzsdei platformon, a Bitstampon

az árfolyam még ennél is magasabbra, 10 069,12 dollárra emelkedett.

A szerdán elért rekordárfolyam azt jelenti, hogy a bitcoin értéke mintegy 63 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban,

és több mint 900 százalékkal az év eleje óta.

A virtuális deviza ezzel a legnagyobb nyereséget produkálta minden más tőzsdei termékhez képest, miután rohamosan bővül a pénzpiaci forgalma.

A bitcoin szárnyalásához az elmúlt hónapokban nagyban hozzájárult a derivatívák (származtatott tőzsdei termékek) legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange-nek (CME Group) az a bejelentése, hogy beindítja a bitcoin határidős jegyzését.

A cég korábban azt közölte, hogy erre az év végéig kerül sor,

de azóta sem állt elő konkrét dátummal.

Bitcoin-medálok Forrás: AFP/Karen Bleier

A bitcoin árfolyamát erősítette pár hete az okostelefonokat kártyaelfogadó terminállá alakító megoldás gyártójának, a Square amerikai fizetési szolgáltatónak az a bejelentése is, hogy lehetővé tette ügyfeleinek bitcoin adását és vételét a Cash applikáción keresztül.

A virtuális fizetőeszköz árfolyamának szárnyalása félelmetes, az év elején még kevesebb mint 1000 dollár volt, míg mára megtízszerezte értékét.

Félelmetes szárnyalás egy év alatt Forrás: Coindesk

A teljes bitcoin állomány értéke így 167 milliárd dollár - írja a BBC.

Az árat az is hajtja, hogy bitcoin érmáből mindössze 21 millió létezik a világon, ebből jelenleg 16,7 millió darabot bányásztak ki. A limitált darabszám miatt egyesek szerint az árfolyam két éven belül elérheti a 40 ezret, míg mások szerint 100 ezer dollár sem kevés egy egységnyi kriptovalutáért.