Káposztabor, paradicsomsör és a fenntartható új koktél trend

tengerpart koktélok
Martinis on table outdoors
Vágólapra másolva!
A koktél kedvelők körében egyre inkább terjed az igény az úgynevezett zártláncú, nulla hulladékot termelő italokra. Ez azt jelenti, hogy az italok újrahasznosított vagy éppen fel nem használt összetevőkből állnak.
Vágólapra másolva!

Az Operation Dagger koktélbár Ázsia hangadója az újrahasznosításban. A szingapúri székhelyű bárban az alapanyagok minden részét felhasználják: így lesz a vaníliarúdból szívószál vagy üvegcímke a régi blokkokból.

Világszerte hatalmas az élelmiszerpazarlás.

Az Európai Unió évente mintegy 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termel, ennek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót

– állítja az EU Fusions tanulmánya.

A fogyasztók, kereskedők és vendéglátók szektora ennek a pazarlásnak a 70 százalékáért felelős.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Cultura/Bill Holden/Bill Holden

– nyilatkozta Luke Whearty vezető felszolgáló a CNBC-nek.

Vegyük a citromot példának, a gyümölcs levét sok italhoz fel kell használni, a héját viszont általában kidobják, azonban az Operation Daggerben a citromhéjból ízletes citromlikőr készül, mielőtt komposztálásra kerülne.

Hasonlóan bánnak a tojással is, aminek fehéréje kedvelt összetevő a koktélokban, míg a tojássárgáját nem használják fel. A bár ezért saját italt alkotott, amit egyszerűen Tojásnak neveztek el, és rummal, vaníliával, és csillag ánizzsal készítik el.

A bár ezen felül a hagyományos szőlő helyett

  • káposztát,
  • fügét,
  • céklát,
  • kókuszdiót és
  • sárgarépát is

felhasznál pezsgő italok készítéséhez.

Emellett a sör kedvelői tíz napig érlelt sört fogyaszthatnak, amit paradicsommal, komlóval és malátával készítenek.

Az italok kísérő ételei is a zártláncú újrahasznosítás tudatában készülnek: a vendégek makadámkrémes brokkolit fogyaszthatnak, ami szintén egy ital mellékterméke.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Mi lényegében lezárjuk a láncot a hulladék szempontjából, hiszek abban, hogy ha kis változást is elérhetsz, akkor tedd. Néha a helyi zöldségek épp olyan ízletesek és egzotikusak, mint az extravagánsak és importáltak – mondta Whearty.