Eladták a világ legnépszerűbb hetilapját

Students Continue To Protest In Hong Kong Following Negotiation Talks Conflict Diplomacy Government Politics War cellphone mobile phone smartphone tech > on a street in Mongkok district on October 22, 2014 in Hong Kong. Police have be
HONG KONG - OCTOBER 22: Pro-democracy protester watches a cover photo of Time magazine about Hong Kong protest event on his cellphone on a street in Mongkok district on October 22, 2014 in Hong Kong. Police have begun to take measures to remove the blockades put in place by pro-democracy supporters, as protests entered a fourth week. (Photo by Kong Ng/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Time magazin a világ legnépszerűbb hetilapja, amely lassan százéves múltra tekint vissza. A több millió olvasóval rendelkező lap kiadóját most felvásárolta a Meredith és a Koch testvérek, így olyan márkák is új kézbe kerültek, mint a Fortune, a Sports Illustrated vagy a People.
Vágólapra másolva!

A konzervatív milliárdos testvérpár, Charles és David Koch anyagi segítségével felvásárolja a Meredith kiadóvállalat a Time magazint.

Az 1923-ban alapított Time a világ legnagyobb példányszámban eladott hírmagazinja,

hétről hétre 26 millió olvasója van, ebből 20 millió az Egyesült Államokban.

A Financial Times szerint a megállapodást vasárnap este véglegesítették a két kiadóvállalat vezetői.

Az adásvétel pontos összege 2,8 milliárd (736 milliárd forint) dollár.

A vállalat részvényeit 18,5 dolláros árfolyamon vette meg az új tulajdonos, ez 46 százalékos prémiumot jelent a november 15-i árfolyamhoz képest. Az üzlet vélhetően 2018 első negyedévében válik véglegessé.

A Time magazin épülete Forrás: Shutterstock

Az iowai székhelyű Meredith Corporation, amelynek az országos és a helyi nyomtatott sajtóban, valamint a digitális médiában és helyi televíziózásban jelentős érdekeltségei vannak, ezzel nemcsak a Time magazint szerezte meg, hanem

  • a Fortune című gazdasági lapot,
  • a Sports Illustrated című sportlapot és
  • a People magazint is.

A Meredith 2013 óta immár harmadszor próbálkozott a Time és a hozzá tartozó lapok megvásárlásával, de nem volt rá elég pénze. Most sem lett volna, ám az Egyesült Államok közismert milliárdos testvérpárja, Charles és David Koch egyik cége révén 650 millió dollárral beszállt az üzletbe.

A vállalat bevételei az idei harmadik negyedévben 9,5 százalékkal csökkentek.

A 2017-es harmadik negyedévben a bevétel 679 millió dollárt volt, és ez volt sorozatban a hatodik negyedév, amikor a számok alulmúlták az elemzői várakozásokat – írja a BBC.

A Meredith vezetősége vasárnap este kiadott közleményében azt írja, hogy a Koch testvérek nem vesznek részt a cég igazgatótanácsában, és nem lesz befolyásuk sem a Meredith üzletpolitikájára, sem pedig a szerkesztőségek irányvonalára.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2014 Kong Ng/Kong Ng

A kiadóvállalat állásfoglalása szerint Kochék 10 százalékos részesedést érő beruházása mindössze a Meredith üzleti ereje, stratégiája és alkalmassága iránti bizalom kifejeződése.

A The New York Times idézte Charles és David Koch meg nem nevezett munkatársait, akik szerint a testvérpár kizárólag üzleti lehetőséget látott az ügyletben.

A lap előfizetőinek száma ugyan az elmúlt években csökkent, de még így is 3 millió felett van.

Elemzők szerint egyébként a Meredith eddig teljesen más profilú lapokat adott ki. Elsősorban családi és női magazinokat, és lapjaiban, valamint televíziós műsoraiban kevéssé foglalkozott politikával és az üzleti élettel. A cég székhelye sem egy drága manhattani palotában van, hanem Des Moines városában, amely Iowa fővárosa.

A magazinokat kiadó médiacégek nyomtatott lapjai egyébként az utóbbi években - az internetes média erősödésével párhuzamosan - egyre több olvasót veszítenek, így alig képesek talpon maradni.