Londoni elemzők 2019-ben is 3 százalék feletti növekedést várnak a magyar gazdaságban

MORGAN STANLEY SAID TO BE IN MERGER TALKS WITH WACHOVIA HORIZONTAL
The logo for Morgan Stanley is seen at their headquarters in Times Square September 18, 2008 in New York City. Morgan Stanley and Wachovia Corp. are reportedly discussing a possible merger following the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. Mario Tama/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY =
Vágólapra másolva!
 Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság a következő években is saját hosszú távú trendátlaga felett növekszik, és a növekedési ütem várhatóan még 2019-ben is meghaladja a 3 százalékot, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája a belátható előrejelzési távlatban nem szigorodik.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn bemutatott új prognózisukban kisebb kiigazításokat hajtottak végre:

az idei évre az eddigi 3,8 százalék helyett 3,7 százalékos növekedést várnak Magyarországon, 2018-ra szóló növekedési becslésüket viszont 3,3 százalékról 3,5 százalékra javították.

A ház most először közölte 2019-re kidolgozott előrejelzését, amely arra az évre a magyar hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékos bővülését valószínűsíti.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindez arra vall, hogy a magyar gazdaság hosszabb ideig a saját trendnövekedési pályája feletti ütemben növekszik, és ennek két fő hajtóereje a fogyasztás, illetve a beruházások élénkülése lesz.

Forrás: AFP/Mario Tama

A ház megerősítette azt a véleményét, hogy a magyar gazdaságban még mindig jelentős az elmúlt évek alulteljesítése idején elfojtott, most felszabadítható fogyasztói kereslet, és ez önmagában könnyűszerrel eredményezhet több évig tartó trendátlag feletti növekedést.

A Morgan Stanley szakértői ebben a környezetben

jövőre 2,9 százalékos, 2019-ben 3 százalékos éves átlagos inflációt várnak Magyarországon.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy ha az inflációs ütem ezt az előrejelzést meghaladná, az MNB 2-4 százalékos sávban meghatározott tűrési tartományába akkor is beleférne a túllépés.

Az MNB legutóbbi enyhítési intézkedéseit kommentálva a cég londoni elemzői közölték, hogy véleményük szerint világos a magyar jegybank célja: mivel a magyarországi reálkamatok a lejárati spektrum teljes hosszában a negatív tartományban vannak, a hitelfelvevőket arra kell ösztönözni, hogy rögzítsék magukat ezekhez a rátákhoz, és védjék magukat a jövőbeni kamatemelkedésektől.
A hozamgörbe egyenesítése az alacsonyabb hosszú távú hozamokkal csökkenti a rögzített kamatú kihelyezések referenciarátáját, és vonzóbbá teszi ezeket a konstrukciókat a változó kamatú termékekkel szemben. A jegybanki kamatcsere-tranzakciók (IRS) kínálata, valamint az, hogy az MNB jelentős befektetőként megjelenik a három évnél hosszabb futamú jelzáloglevelek piacán, arra ösztönzi a bankokat, hogy több hitelt kínáljanak rögzített kamatokkal - fejtegetik a Morgan Stanley londoni elemzői.
A cég szerint általánosságban igaz, hogy ha egy jegybank hosszú ideig nagyon ösztönző monetáris politikát űz, a gazdaság túlfűtötté válását kockáztatja, és az infláció kicsúszhat az ellenőrzése alól. Ha a piac elveszti a jegybankba vetett bizalmát, a helyi valuta eladási nyomás alá kerülhet, felgyorsítva az inflációt, ami agresszív kamatemelésre késztetheti a monetáris döntéshozókat.

A magyar gazdaság azonban - jóllehet "forró" - még nem mutatja a túlfűtöttség jeleit, a valuta markáns gyengülését pedig nehéz elképzelni egy olyan gazdaságban, amelynek folyómérleg-egyenlege nagyon nagy többletekkel zár - hangsúlyozzák a Morgan Stanley londoni elemzői.
A ház szerint magyar folyómérleg-egyenleg a 2019-ig terjedő előrejelzési távlatban 4-4,5 százalékos GDP-arányos többletekben marad, és

ez olyan széles mozgásteret enged az MNB-nek, amilyen a feltörekvő térség más jegybankjainak egyszerűen nem áll rendelkezésére.


A Morgan Stanley előrejelzése szerint ebben a környezetben a magyar jegybank alapkamata 2019-ben is a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

Nem mindenki ért ezzel egyet

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének legutóbbi értékelése szerint az MNB jelenlegi enyhítési alapállása a halmozódó inflációs nyomás miatt végső soron nem lesz tartható. A ház azt valószínűsíti, hogy az MNB 2018 júniusa környékén lépésenként 0,50 százalékpontos kamatemelési ciklusba kezd.

Egy másik nagy londoni elemzőcég, a Capital Economics központi forgatókönyve szintén az, hogy az MNB monetáris tanácsa jövőre visszafordítja a pénzügypolitika irányát és szigorításba kezd. A ház alapeseti prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik.