Ide érdemes befektetni az év végi bónuszt

spórolás megtakarítás pénz érme
Energiatakarékossági tippek: így spórolj otthon
Vágólapra másolva!
Az év vége a rossz időn kívül a megérdemelt bónuszokat is elhozza sok munkavállalónak. De mit érdemes kezdeni ezekkel az összegekkel: hogyan lehet kihozni a legtöbbet ezekből a pénzekből? Az attól függ, hogy százezrekről, vagy milliókról tudunk-e dönteni, illetve milyen célra tennénk félre. Mert bizonyos célok esetében még további 20 százalékot kaphatunk.
Vágólapra másolva!

Szilveszter közeledtével egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy hová érdemes tenni az év végi bónuszokat. Természetesen - ahogy a befektetések területén sehol – itt sem létezik egy mindenki számára megfelelő megoldás. Nézzük sorra, hogy az eltérő nagyságú összegekkel mit lehet kezdeni!

Néhány százezer forint rövid- és középtávra

Néhány százezer forint sajnos a mai világban nem akkora összeg, amivel érdemes egy külön értékpapírszámlát nyitni. Ugyanis az értékpapírszámla vezetésének díja, és az esetleges minimum vételi vagy eladási jutalékok elvihetik a többlethozamot. Ilyen esetben érdemes már meglévő megtakarításunkat megnövelni ezzel az összeggel.

Esetleg olyan helyen befektetni, ahol ez ingyenes.

Ilyen az AEGON, és a HOLD Alapforgalmazó értékpapírszámlája mellett a Magyar Államkincstár.

Bár, ez utóbbinál csak állampapír vásárolható, de legalább az ingyenes számlavezetés mellett korlátlan állami garancia vonatkozik az ott elhelyezett pénzre.

Néhány százezer forint hosszútávra

Amennyiben nem csak rövidtávon gondolkodunk, akkor már sokkal inkább kitágul a befektetési horizont. Önálló értékpapírszámlában azonban még ekkor sem érdemes gondolkodni. Viszont amennyiben rendszeresen tervezzük növelni a megtakarítást, jó lehetőség lehet a számlavezető bankounkál elérhető rendszeres megtakarítási programok közül válogatni. (Röviden a bank befektetési alap kínálatából vásárolunk rendszeresen kisebb összegben.)

Érdemes körbenézni, hogy hová fektessük az év végi bónuszt Forrás: Thinkstock

De néhány százezer forint eseten már szóba kerülhetnek a nyugdíjcélú-megtakarítások is:

  • nyugdíj- előtakarékossági számla (NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás.

Ezekbe történő befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítésre leszünk jogosultak. Fontos, hogy közös felső korlátja a visszatérítésnek 280 ezer forint, amiben az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is benne van. Így, ha év közben folyamatosan fizetünk ilyen típusú megtakarításokba, akkor elképzelhető, hogy az utolsó pár százezer forint után már nem fogjuk tudni az adójóváírást igénybe venni.
Természetesen ezek a megtakarítások sokkal hosszabb távú elkötelezést igényelnek, ráadásul a három nyugdíjcélú megtakarítás közül egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Szeretné tudni, hogy mennyi pénzt tud összegyűjteni a nyugdíjig? Használja kalkulátorunkat, és kiderül!

Szerencsés ember: néhány millió rövid- és középtávra

Amennyiben valaki néhány milliós bónuszra tett szert, akkor az már akkora összeg, ami önállóan is értelmezhető (nem csak más befektetésekkel együtt). Ilyenkor a fentieken kívül az új értékpapírszáma megnyitásának a költségét is kitermelheti a befektetések hozama. Befektetések pedig az állampapírtól a közepes kockázatú befektetésig terjedhetnek. (Magas kockázat a középtáv miatt nem javasolt.)

Szerencse fia: néhány millió hosszú távra

Amennyiben valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy milliók felett rendelkezhet az év végén, amire ráadásul hosszú távon tud nélkülözni, akkor a fentieken kívül még érdemes megfontolni a tartós befektetési számla (röviden TBSZ) nyitását. Ehhez nem jár adójóváírás, viszont amennyiben a nyitási év végéhez képest öt évig meg tudjuk tartani a rajta lévő megtakarítást, akkor az adómentes. Sőt, harmadik év végén megnyílik egy egyszeri pénzkivételi lehetőség is, amikor 15 százalékos adókulcs helyett, csak 10 százalékot vonnak le a nyereség után.

Ráadásul, a hosszú időtáv miatt már a kockázatos befektetések is látótérbe kerülnek, így csak a kockázati étvágyink szabhat határt a befektetéseknek.